Skip to main content
 

Debatt innleieforbud: – Byggebransjen må dyrke arbeidskraften framfor bare å høste den

24. februar 2022

– «Hvordan skal vi få tak i folk?» spør mange arbeidsgivere i byggenæringen seg om dagen. Denne gangen handler det ikke om stengte landegrenser og pandemi, men regjeringens forslag om å forby innleie fra bemanningsselskap i Oslofjord-området. Det korte svaret er: På deres egne byggeplasser., skriver LO-rådgiver Jonas Bals.

Utdrag fra innlegget:

Framover vil det bli vanskelig å leie inn løsarbeidere, og bedriftene må belage seg på å ansette folk i stedet. Men hvor skal de hente dem fra?

Det korte svaret på det spørsmålet er: På deres egne byggeplasser. For det er jo ikke sånn at det er umulig å få tak i folk, bare fordi du ikke kan leie dem inn. Man kan jo for eksempel ansette dem i faste stillinger, og leie inn personell fra hverandre når det kniper.

På landets mange små og store byggeplasser jobber det flust med folk som kan ansettes, og som har vært mer enn gode nok til å utføre arbeid som leiesvenner. Å gi dem en fast ansettelse er ikke vanskelig, men det krever at man satser litt på kompetansebygging. For en del av disse arbeiderne er det for eksempel et problem at de ikke snakker norsk, ettersom de bare har jobbet med andre utenlandske arbeidere. Mange av dem mangler også formelle kvalifikasjoner i form av norsk fagbrev. Med de nye innleiereglene på vei, er det på tide at bransjen tar et medansvar og begynner å dyrke arbeidskraften framfor bare å høste den.

Les hele innlegget: Byggebransjen må dyrke arbeidskraften framfor bare å høste den (Dagsavisen, 24.02.22)

 
Nyhet