Dagsavisen, 24.02.22

Debatt innleieforbud: – Byggebransjen må dyrke arbeidskraften framfor bare å høste den

– «Hvordan skal vi få tak i folk?» spør mange arbeidsgivere i byggenæringen seg om dagen. Denne gangen handler det ikke om stengte landegrenser og pandemi, men regjeringens forslag om å forby innleie fra bemanningsselskap i Oslofjord-området. Det korte svaret er: På deres egne byggeplasser., skriver LO-rådgiver Jonas Bals.

Utdrag fra innlegget:

Framover vil det bli vanskelig å leie inn løsarbeidere, og bedriftene må belage seg på å ansette folk i stedet. Men hvor skal de hente dem fra?

Det korte svaret på det spørsmålet er: På deres egne byggeplasser. For det er jo ikke sånn at det er umulig å få tak i folk, bare fordi du ikke kan leie dem inn. Man kan jo for eksempel ansette dem i faste stillinger, og leie inn personell fra hverandre når det kniper.

På landets mange små og store byggeplasser jobber det flust med folk som kan ansettes, og som har vært mer enn gode nok til å utføre arbeid som leiesvenner. Å gi dem en fast ansettelse er ikke vanskelig, men det krever at man satser litt på kompetansebygging. For en del av disse arbeiderne er det for eksempel et problem at de ikke snakker norsk, ettersom de bare har jobbet med andre utenlandske arbeidere. Mange av dem mangler også formelle kvalifikasjoner i form av norsk fagbrev. Med de nye innleiereglene på vei, er det på tide at bransjen tar et medansvar og begynner å dyrke arbeidskraften framfor bare å høste den.

Les hele innlegget: Byggebransjen må dyrke arbeidskraften framfor bare å høste den (Dagsavisen, 24.02.22)


Relaterte tema

Relaterte seminarer

Vil innleieforbud løse problemene i bygningsbransjen?

Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie