Skip to main content
 

Arbeidskonflikten på Sekkingstad på Sotra inspirerte filmskaperen

17. mars 2023

«Norwegian Dream», «Den norske drømmen», er tittelen på Leiv Igor Devolds nye film. I USA snakker man om «The American Dream». For innbyggere i Polen var drømmen om rikdom og lykke nærmere i Norge. Men hva møter polakkene som kommer til Norge for å jobbe?

Møtet mellom Polen og Norge skjer på to plan i filmen. En polsk mann som ikke tør innrømme at han er homofil, møter en skeiv norsk kollega.

Parallelt med kjærlighetshistorien, handler filmen om hvilke arbeidsforhold polakker møter på en fiktiv fiskeforedlingsbedrift på Frøya i Norge.

Under arbeidet med filmen ble Devold klar over arbeidskonflikten og streiken på Sekkingstad på Sotra. Der streiket nesten alle de polsk ansatte for at de skulle få tariffavtale og likt betalt som sine norske kolleger.

Bedriften gikk konkurs. Ingen av de fagorganiserte fikk jobben tilbake da bedriften startet opp igjen. I rettssaken som fulgte, vant de polske arbeiderne og fikk erstatning.

Devold understreker at «Norwegian Dream» ikke er historien om Sekkingstad – selv om det er polske arbeidere i fiskeindustrien som streiker.

Filmen har premiere i dag.

Konflikten på Sekkingstad er mye mer kompleks og grovere enn det som blir vist i «Norwegian Dream».

Nyhet