Skip to main content
 

Amerikansk stipendiat om språkkrav: – Vanskelig å anbefale Norge til noen andre

26. september 2024

Regjeringen har ambisjoner på vegne av det norske fagspråket. Utenlandske stipendiater og postdoktorer ansatt etter 1. august 2025 må derfor regne med å ta minst 15 studiepoeng i norskkurs i løpet av ansettelsesperioden. Forskerforum har intervjuet stipendiater som ble ansatt før det obligatoriske språkkravet trer i kraft.

– Hvis jeg skulle valgt igjen, så ja: Jeg tror jeg ville valgt Norge. Forskningsmiljøet her er bra. Men det er vanskelig å anbefale til noen andre. Jeg skjønner at man vil at folk skal integrere seg i norsk kultur og arbeidsmiljø, men jeg synes det er merkelig å prøve å hjelpe folk med tvang, sier Peter Rohrer, amerikansk stipendiat ved NTNU.

Problemet, ifølge amerikaneren, er at språkkravet kommer på toppen av andre krav som rammer internasjonale forskere.

– La folk velge. Vi blir ikke her fordi vi blir tvunget til å lære norsk. Siden jeg kommer fra Hellas – dette er demokratiets kunst, istemmer Thea Leventopoulou, stipendiat i marinteknikk ved Universitetet i Agder.

Selv om hun hadde snakket norsk, ville hun valgt å undervise på engelsk.

– Studentene bør bli kjent med den engelske terminologien. De bør lære seg å opptre i et internasjonalt miljø, og de bør forbedre engelskkunnskapene.

– Er det ikke litt rimelig å kreve språkkunnskaper hvis man skal bo og jobbe her?

– Hvis du skal bo i Norge for alltid og starte familie her, bør man integreres og å «bli norsk». Men hvis du for en periode skal jobbe innenfor et internasjonalt selskap, så ser jeg ikke poenget, sier Leventopoulou.

Nyhet