Skip to main content
 

13 koronautbrudd på byggeplasser i år – forklares med trangbodde arbeidsinnvandrere, brudd på avstandsregler på byggeplass og useriøse arbeidsgivere

16. mars 2021

Det er fortsatt smitte på norske byggeplasser, selv om grensene nærmest er stengt. Arbeidsinnvandrere som bor trangt kan være noe av årsaken mener byråden i Oslo. Useriøse arbeidsgivere er noe av forklaringen, mener Fair Play Bygg som arbeider for å avdekke kriminalitet i byggebransjen.

Tall fra FHI viser at det siden nyttår har vært 13 smitteutbrudd på byggeplasser. De fleste er i Oslo og Viken. I noen utbrudd kan det være så mange som 70 smittede.

Oslo kommune har satt i gang massetesting på byggeplasser, målet er å avdekke skjult smitte. Oslo kommunes ambulerende testteam har testet 1 062 ansatte på byggeplasser i Oslo. 33 av disse var positive tester. Kommunen har også innført en egen forskrift som forplikter bransjen til å følge smittevernreglene. Den skal hindre at smitten brer seg mellom byggeplasser.

Grensene er i praksis nå stengt. Arbeidsinnvandrere kan ikke lenger reise ut og inn som før. Så hvorfor er det fortsatt smitte?

– Det vi vet er at mange som jobber på byggeplass også bor sammen. De kan bo til dels trangt i boliger som enten er organisert av arbeidsgiver eller av folk selv. Derfor kan det være vanskelig å stoppe smittespredning hvis man først har fått smitteutbrudd, sier Rina Mariann Hansen.

Hun sier også at mye kan tyde på at det ikke er god nok overholdelse av avstandsregler på byggeplasser.

– Det er mange arbeidsfolk med bakgrunn fra Øst-Europa som ofte står i et løst forhold til arbeidslivet. De risikerer å tape inntekt som sykepenger hvis de blir hjemme på grunn av symptomer og mistanke om smitte. Det er dette som skaper smittepresset ute på arbeidsplassene i dag, sier daglig leder i Fair Play Bygg i Oslo og omegn, Lars Mamen.

Les hele saken: 13 koronautbrudd på byggeplasser i år (NRK, 16.03.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet