Koronasituasjonen

koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Ap, Sp, Frp og SV enige om tiltak mot importsmitte

Opposisjonspartiene er enige om nye tiltak mot importsmitte, som å styrke testkapasiteten ved lufthavnene. – Vi har hatt en situasjon hvor flytrafikken økte fra desember og fortsatt er høy. Fordi landet har mye arbeidsinnvandring, sa Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet under en pressekonferanse på Stortinget i dag.

– Som å slå inn åpne dører, sier statsminister Erna Solberg (H) om opposisjonens nye krav.

NRK, 19.01.21

Danmark: 41 utlendinger arrestert ved grensen med falske arbeidskontrakter

De fleste tilfellene gjelder østeuropeere fra land som Romania, Bulgaria og Ukraina. De falske ansettelseskontraktene dekker så forskjellige yrker som håndverker og pizzabaker.

A4 Arbejdsliv.dk / Fagbladet 3F, 19.01.21

Regjeringen stenger ikke grensen for utenlandsk arbeidskraft

Helsedirektoratet mener regjeringen bør vurdere å nekte innreise for folk som bor i land med mye koronasmitte. Det kan belaste deler av næringslivet som er avhengig av utenlandsk arbeidskraft, men vil muliggjøre færre tiltak for folk flest, heter det i anbefalingen fra fagetatene.

NRK, 18.01.21

– Regjeringen har vært opptatt av å holde hjulene i gang

– Regjeringen har under hele pandemien vært bekymret for importsmitte. Også når vi skal begrense hvor mange som kommer inn til landet vårt, må ulike hensyn veies mot hverandre. Enten man liker det eller ei, så er vårt samfunn helt avhengig av arbeidskraft fra andre land, sa statsminister Erna Solberg da hun redegjorde om håndteringen av koronapandemien i Stortinget i dag.

Statsministerens kontor, 18.01.21

Det haster med å redde Widerøe, SAS og Norwegian, sier Myrli (Ap): - Alternativet er useriøse lavprisselskap

– Det er helt sentralt for norsk luftfart at vi etter at koronakrisen er over har tre norske flyselskap som kan utfylle seg hverandre slik Widerøe, SAS og Norwegian gjør i dag. Alternativet er at vi får inn useriøse utenlandske lavprisselskap med utenlandske lønns- og arbeidsforhold, sier Sverre Myrli, samferdselspolitiker for Arbeiderpartiet.

FriFagbevegelse, 18.01.21

Leder: – Utelivet kan ikke pines lenger

– Det er viktig å holde hjulene i gang, sa statsminister Erna Solberg da hun mandag formiddag redegjorde om de oppdaterte koronareglene overfor Stortinget.

– Hun viste til bransjene som har gjort seg avhengig av arbeidsinnvandring for å nettopp holde hjulene i gang, som for eksempel fiskeriindustrien og landbruket. Samtidig står en hel utelivsbransje med kniven på strupen, skriver Hege Breen Bakken, politisk redaktør i Drammens Tidende.

Drammens Tidende, 18.01.21

Obligatorisk koronatesting på grensen fra 18. januar

– Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa, og nå strammer vi ytterligere inn for å begrense importsmitten. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Regjeringen, 16.01.21

Lars Mamen: – Ansvaret for importsmitte ligger ikke hos arbeidsinnvandrere, men hos arbeidsgiverne

– Det er ikke arbeidsinnvandrerne som er årsaken til problemet med importsmitte. Det er arbeidsgiverne som ikke følger rutinene og forskriftene, og det er Ola og Kari Nordmann som over lengre tid har vennet seg til at arbeidsinnvandrere får dårligere kår enn de selv ville hatt i samme type arbeid. Det mener Lars Mamen i Fair Play Bygg.

Dagsavisen Fremtiden, 15.01.21

Innlegg: – Arbeidstilsynet prioriterer kontroll med smittevern i fiskeindustrien

– Jeg kan forsikre både Vestvågøy kommune og andre kommuner med høy aktivitet under vinterfisket om at Arbeidstilsynet gjør alt vi kan for å bidra til å hindre smittespredning. Både på nasjonalt nivå, og spesifikt rettet mot risikoen for importsmitte i forbindelse med vinterfisket, skriver Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

Lofot-Tidende, 15.01.21

Innlegg: – Det framstår ganske tafatt at vi må regne med importsmitte, mens visse bransjer sliter ræva av seg

– Vi har organisert oss slik at arbeidsledigheten kan øke, mens vi importerer arbeidskraft til bransjer «vi» har slutta å jobbe i: I fjøsa, på verftene, i bygg og anlegg. På tide å se etter feilkoblingene i samfunnet vårt, og koble om. På tide å snakke om oss sjøl, og hvilke hyller vi plasserer oss på, skriver Siri Narverud Moen, spaltist i Drammens Tidende.

Drammens Tidende, 15.01.21

Smitte blant 70 utenlandske arbeidere i Vestnes

Siden nyttår har 70 utenlandske arbeidere fått påvist coronavirus i vestlandskommunen Vestnes med kun 6532 innbyggere. Ordfører Geir Inge Lien (Sp) forsikrer likevel om at de har kontroll på utbruddet. De smittede er utenlandske arbeidere som i hovedsak jobber på skipsverft i kommunen.

VG, 14.01.21

Utenlandske arbeidere smittet hverandre i karantene: Kommunen vurderer anmeldelse

Fire av de 18 nye smittede i Trondheim kom til Norge fra utlandet for å jobbe. De satt i karantene, men flere brukte blant annet samme kjøkken. 45 av 50 som kommer til Trondheim torsdag, har opplyst i innreiseregisteret at de ikke trenger karantenehotell. Det bekymrer Morten Wolden, kommunedirektør i Trondheim.

NRK Trøndelag, 14.01.21