koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

15. november er siste frist for å søke opplæringstilskudd i grøntnæringen


Innreiserestriksjonene har vært strenge som følge av covid-19-pandemien, og grøntnæringen har hatt utfordringer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Er du grøntprodusent og har hatt nye arbeidstakere i årets sesong med behov for opplæring, kan du fortsatt søke om opplæringstilskudd. Siste frist er 15. november.

Landbruksdirektoratet, 26.10.21

Korona i Nord-Norge – slår alarm om uvaksinerte sesongarbeidere


Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker frykter uvaksinerte sesongarbeidere kan bidra til økt smittespredning i det pågående koronautbruddet i Nord-Norge. Ved grenseovergangen i Storfjord kommune i Troms er det nesten ingen som tester seg for koronaviruset etter at dette ble valgfritt.

NRK Troms og Finnmark, 22.10.21

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 25. oktober


Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Kypros, Nederland og Polen og region Hovedstaden i Danmark (inkludert København).

Regjeringen, 22.10.21

Mykje smitte ved verfta i Ulstein


Ulstein kommune har i dag fått melding om 12 nye koronatilfelle. Alle er knytt til utbrotet i verftsindustrien. 10 av dei er utanlandske gjestearbeidarar, ein er tilreisande frå annan kommune i Noreg, og ein er busett i Ulstein. Nærkontaktar vert hurtigtesta. Det skriv Ulstein kommune i ei pressemelding.

NRK Møre og Romsdal, 20.10.21

Mimir Kristjansson (R): – SAS har oppført seg som luftens pirater


I morgen demonstrerer flere tusen piloter i Skandinavia mot SAS' behandling etter coronakrisa. Rødt-politiker Mimir Kristjansson advarer flyselskapet om konsekvensene.

Dagbladet / Børsen, 18.10.21

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 18. oktober


Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene fra Ungarn, Norrbotten i Sverige og tre regioner i Finland. Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 18. oktober.

Innreisekarantene gjelder kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. Malta og Liechtenstein er grønne land, samt 13 oransje land er også unntatt innreisekarantene.

Regjeringen, 15.10.21

Stor egeninnsats sikret årets skogplanting


Vårens usikkerhet om tilgang på utenlandsk arbeidskraft ble løst av stor egeninnsats i skognæringen. Et ekstraordinært tilskudd gjorde det mulig.

Landbruksdirektoratet, 12.10.21

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 11. oktober


Regjeringen innfører krav om innreisekarantene fra Færøyene, Luxembourg, fire regioner i Finland og to regioner i Sverige. Innreisekarantene oppheves for Andorra, Korsika, Kreta, Kypros, Liechtenstein, Sicilia, Spania, og tre regioner i Sverige. 

Innreisekarantene gjelder kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. Malta, Polen og Tsjekkia er grønne land, samt 9 oransje land er også unntatt innreisekarantene.

Regjeringen, 08.10.21

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 4. oktober


Regjeringen innfører krav om innreisekarantene fra Slovakia og tre regioner i Finland. Innreisekarantene gjelder kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. Polen og Tsjekkia er fortsatt grønne land, samt 11 oransje land er altså unntatt innreisekarantene.

Regjeringen, 01.10.21

Utenlandske arbeidstakere og oppdragstakere som skal reise til Norge


Har du utenlandske arbeidstakere og oppdragstakere som skal reise til og jobbe i Norge? Da bør du tipse dem om at det er en del ting som må være på plass før de kommer inn i landet. Se Arbeidstilsynets oversikt over dette. Oversikten finnes også på engelsk, litauisk, polsk og rumensk.

Sjømatbedriftene / Arbeidstilsynet, 01.10.21

Brexit og pandemi: Ti punkter du må vite om mat- og bensinkrisen i Storbritannia


På grunn av brexit og pandemien har svært mange utenlandske arbeidere forlatt Storbritannia. De som vasket, redde senger eller håndterte avfall fikk følge av sykepleiere og sykehusleger. Så kom pandemien, og enda flere dro hjem til sitt. Sesongarbeidere hos kalkunprodusenter, tungtransportsjåfører. Langt de fleste som er forsvunnet ut av landet er østeuropeere. Nå er krisen et faktum.

VG, 30.09.21

Unngjekk bemanningskrise på hotell: – Me satsa lokalt og ungt


Grunna manglande utanlandsk arbeidskraft, har hotell- og serveringsbransjen trygla om opne grenser. I ei medlemsundersøking frå NHO Reiseliv kjem det fram at om lag halvparten av bedriftene som vanlegvis er avhengig av utanlandsk arbeidskraft, ikkje klarte å erstatta sesongarbeidarar.

NRK Vestland, 30.09.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie