koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 17. januar


Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Romania. Det er ingen land i Europa som er grønne eller oransje i uke 3.

Regjeringen, 14.01.22

Styrking av kommunenes innsats for vaksinering av arbeidsinnvandrere


Vaksinasjonsgraden i Norge er høy, men fremdeles er det noen grupper som har altfor lav vaksinasjonsgrad. Blant dem er det et flertall arbeidsinnvandrere fra øst-europeiske land. Regjeringen vil derfor gi 10 utvalgte kommuner totalt 20 millioner kroner, blant annet for å styrke arbeidet med vaksinering.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 14.01.22

Økt testkapasitet og tilgang på hurtigtester i forkant av årets vinterfiske


Sjømatnæringen forventer også i år et stort innrykk av utenlandsk arbeidskraft til årets vinterfiske. Situasjonen foran vinterfisket 2022 er samtidig annerledes enn i fjor. Grenseovergangene er åpne, men det er samtidig høy smitte internt i Norge. Næringen varslet behov for koronatester. Regjeringen har sørget for å anskaffe 10 millioner tester som skal leveres nå på nyåret.

Nærings- og fiskeridepartementet, 11.01.22

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 10. januar


Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra syv regioner i Finland, fire regioner i Sverige samt øygruppene Sardinia og Azorene. Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 10. januar.

Regjeringen, 07.01.22

Nye koronasertifikat-regler fra 1. februar


EU besluttet før jul å innføre endringer i gyldigheten i koronasertifikater – en sentral ordning for grensekryssende personer. Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 (rundt 9 måneder) dager siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.

FHI, 05.01.22

– Vi må slutte å støvsuge fattigere land for helsearbeidere


Utenlandsk arbeidskraft viste seg i en krisesituasjon å være sårbart.

– Som et rikt land må vi klare å utdanne det helsepersonellet som vi trenger selv, sier sykehusdirektør Tom Helge Rønning ved Sykehuset Telemark.

Telemarksavisa, 01.01.22

Kritiserer grensekontrollen – frykter smittede kommer fra Øst-Europa til Norge


Folk som kommer med fly til Norge blir mye mer kontrollert enn de som kommer kjørende. Ordfører i norsk grensekommune til Finland mener kontrollen er for slapp og kan føre til mye importsmitte fra østeuropeere.

NRK Troms og Finnmark, 28.12.21

Forventer smitteøkning: Disse grepene skal sikre vinterfisket


Om lag 4.000 gjestearbeidere er ventet til kommuner i Vesterålen og Lofoten under vinterfisket, ifølge Statsforvalteren i Nordland. Som i fjor har nasjonale myndigheter utarbeidet en tiltaksplan for å sikre en best mulig gjennomføring. Fiskeribedriftene mangler hurtigtester og er bekymret for innreise av gjestearbeidere.

Bladet Vesterålen, 24.12.21

Debatt: – Flere utenlandsfødte må vaksinere seg


– Utenlandsfødte er overrepresenterte blant de som ikke er vaksinert. Denne trenden må vi snu, skriver Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Utrop, 23.12.21

Myndighetene ønsker hjelp fra virksomhetene for å få vaksinert flere


Regjeringen ber arbeidslivet om hjelp for å øke vaksineringsgraden. Spekter oppfordrer sine medlemmer til å bidra med å stille eventuelle ledige ressurser til disposisjon, vurdere behov for vaksinasjon på arbeidsplassen og spre informasjon – særlig til utenlandskspråklige arbeidstakere

Spekter, 23.12.21

– Innfør koronapass og vaksinekrav for sesongarbeiderne


– Norsk fiskeindustri får snart sesongarbeiderne på plass før årets vintersesong. Både sykdoms- og smittebildet i Europa bør imidlertid få norske myndigheter til å sette krav til den importerte arbeidskraften. Koronasertifikat, med krav om dobbeltvaksinering og negativ koronatest, må kreves før ankomst, skriver Fiskeribladet.

Fiskeribladet, 21.12.21

FHI: Østeuropeere lavest vaksinasjonsdekning


Det er store forskjeller i vaksinasjonsdekning mot covid-19 mellom innvandrerbefolkningene, viser en ny forskningsartikkel fra Folkehelseinstituttet (FHI). Personer med bakgrunn fra Latvia, Bulgaria, Polen, Romania og Litauen hadde vaksinasjonsdekning på rundt 45 %, mens personer med bakgrunn fra Vietnam, Thailand og Sri Lanka hadde en dekning på rundt 92 %.

FHI, 20.12.21

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie