koronaI mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.

Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.

 

Skogplanting: Den utenlandske arbeidskraften er tilbake


Etter to år med pandemi og utfordringer med nok arbeidskraft, er skogplantingen tilbake i normalt gjenge. Utviklingen peker mot rekordhøyt plantetall for året som helhet.

Landbruksdirektoratet, 10.06.22

– Hvordan vil arbeidsministeren ivareta utenlandske sesongarbeidere som holdt seg hjemme fra arbeidet under pandemien?


Stortingsrepresentant Morten Wold (FrP) er bekymret for de risikerer å bli utsatt for en sak om tilbakekall og senere utvisning, samt at tilgangen til sesongarbeidere for det norske landbruket så vel som andre arbeidsgivere reduseres.

Stortinget, 10.06.22

Arbeidsinnvandringen uteblir etter pandemien


Fra toppen i 2019 har hver fjerde arbeidsinnvandrer forsvunnet fra Norge.

– Invasjonen av Ukraina bidrar til mangel på arbeidskraft, sier Fafo-forsker Rolf K. Andersen.

E24, 06.06.22

Bærplukkarar frå Thailand «reddar» norske fruktbønder


Kritisk mangel på sesongarbeidarar gjer at norske bærbønder må sjå lenger enn til Aust-Europa for å skaffe seg arbeidskraft.

NRK Vestland, 03.06.22

Flere innvandrere i jobb i fjor


Mye av økningen i 2021 skyldes en oppgang i de næringene som ble rammet av koronatiltakene i 2020. Sysselsettingsprosenten hos innvandrere fra EU-land i Øst-Europa i fjerde kvartal 2021 var på 75 prosent. Det er samme tall som i 2019, mens det i pandemiåret 2020 var på 71 prosent.

SSB, 03.03.22

20 millioner til informasjonstiltak om pandemien og vaksinering


– Når samfunnet gradvis åpner er det særlig viktig å fortsette arbeidet med god og målrettet formidling av myndighetenes vaksinasjonsråd, slik at flere vaksinerer seg. Vi vet at det fremdeles er noen grupper som har lav vaksinasjonsgrad, blant annet arbeidsinnvandrere fra øst-europeiske land. Midlene skal benyttes til informasjonstiltak rettet mot disse gruppene, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 04.02.22

Stabil skogplanting tross korona-problemer


Tross mangel på utenlandsk arbeidskraft, ble det satt 37 millioner skogplanter i jorda i Norge i 2021. Det er ikke langt under de 40 millionene som ble plantet året før.

Norges Skogeierforbund, 03.02.22

Innlegg om skrei og utenlandsk arbeidskraft


– Gjør klar til sceneskifte. Skreien er på vei, Og tusenvis av utenlandske sesongarbeidere – og turister fra fjern og nær – drar nordover for å være med på denne store og tradisjonsrike begivenheten, skriver fiskeriminister Bjørnar Skjæran, som mener fiskeribedriftene og myndigheten har hatt god dialog om smittevern.

Fiskeribladet, 30.01.22

Regjeringen avvikler innreisekarantene fra 26. januar


Etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet avvikler regjeringen kravet om innreisekarantene, fordi det ikke lenger anses som smittevernfaglig nødvendig. Reisende må fortsatt teste seg og registrere seg ved ankomst til Norge.

Helse- og omsorgsdepartementet, 24.01.22

Landvurdering for uke 4: Ingen endringer i innreiseregler for land og områder


Helse- og omsorgsdepartementet gjør ingen endringer i krav om innreisekarantene fra uke 4. Det er nå kun Romania og Polen av land i Europa som er røde, øvrige land i Europa, regioner i Norden, selvstyrte områder og utvalgte øygrupper er mørkerøde.

Regjeringen, 21.01.22

Endringer i innreiseregler for land og områder – fra 17. januar


Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra Romania. Det er ingen land i Europa som er grønne eller oransje i uke 3.

Regjeringen, 14.01.22

Styrking av kommunenes innsats for vaksinering av arbeidsinnvandrere


Vaksinasjonsgraden i Norge er høy, men fremdeles er det noen grupper som har altfor lav vaksinasjonsgrad. Blant dem er det et flertall arbeidsinnvandrere fra øst-europeiske land. Regjeringen vil derfor gi 10 utvalgte kommuner totalt 20 millioner kroner, blant annet for å styrke arbeidet med vaksinering.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet, 14.01.22

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2022 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie