NRK Nordland, 01.12.20

Forventer strøm av utenlandsk arbeidskraft til vinterfisket i Lofoten og Vesterålen – frykter koronasmitte

Tusenvis av utenlandske arbeidere er snart på vei over grensene til Nord-Norge for å jobbe under vinterfisket. – Underlig at det er svært strengt på Gardermoen mens grensekontrollen her oppe nærmest er ikke-eksisterende, sier kommuneoverlege.

3 000 utenlandske arbeidere ventes å delta i det tradisjonsrike vinterfisket som for alvor starter over nyttår. Det er spesielt arbeidsinnvandring til Lofoten og Vesterålen i fiskerinæringen som bekymrer kommuneoverlegene. De frykter ukontrollert smitte og etterspør strengere regler for grenseovergangene i Nord-Norge. De aller fleste av disse krysser grenseovergangene i Nord-Norge med bil.

– Det er ikke et spørsmål om denne massive arbeidsinnvandringen vil føre med seg smitte. Det vil den gjøre. Spørsmålet er hvor stort det blir, sier kommuneoverlege Tor Claudi.

– Vi forventer en stor strøm av utenlandsk arbeidskraft til spesielt fiskeindustrien i Lofoten og Vesterålen, sier Ellen B. Pedersen.

Hun er smittevernlege i Øksnes og er spesielt bekymret for de mange arbeiderne som kommer til Nord-Norge på «lykke og fromme» for å søke arbeid hver vinter.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier de jobber tett med næringen og har denne uken planlagt flere møter for å planlegge vinterfisket.

Les hele saken: Legene krever strengere grensekontroll: – Det haster (NRK Nordland, 01.12.20)

Relaterte temaer


Relaterte tema

Relaterte nyheter


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie