Skip to main content
 

Flere tiltak for å redusere smitterisikoen under sesongfiske i Lofoten

09. desember 2020

Det forventes et stort innrykk av utenlandske sesongarbeidere til årets vinterfiske. Regjeringen varslet i dag at det kommer en tiltaksplan for å redusere smitterisikoen under sesongfiske i Lofoten. Politiet skal innen kort tid ha på plass døgnkontinuerlig grensekontroll i Nordland. På nyåret skal all innreise til Norge  forhåndsregistreres digitalt – det gjelder også for norske statsborgere.

Tiltaksplan for å redusere risikoen for smitte under sesongfiske i Lofoten

monica maeland2Lofotfisket var ett av temaene på dagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Utdrag fra justis- og beredskapsminister Monica Mælands innlegg:

I forbindelse med sesongfiske i Lofoten ankommer det tre- til fire tusen sesongarbeidere, i hovedsak fra Øst-Europa.

Det har den siste tiden derfor vært gjennomført flere møter mellom ulike relevante aktører og vi jobber nå med å lage en egen tiltaksplan for å redusere risikoen for smitte under sesongfiske i Lofoten.

Denne planen vil inkluderer tiltak i flere sektorer, herunder justis, helse, næring- og fiskerisektor. Tiltakene vil være nasjonale, regionale og lokale.

Så er det slik at fiskerinæringen selv må ta et ansvar for at sesongarbeiderne har tilfredsstillende boforhold og fortløpende holde lokale myndigheter orientert.

Fylkesmannen i Nordland har gjennom utvalgte vertskommuner etablert karantenehoteller i regionen. Det store antallet sesongarbeidere vil utfordre kapasiteten til karantenehotellene. Dette følges opp av DSB.

Helsemyndighetene følger opp egen kapasitet i regionen.

Politiet vil ha en aktiv grensekontroll i hele regionen slik at det kun er arbeidere med gyldig dokumentasjon fra oppdragsgiver som gis innreise.

Digitalt system for reiseregistrering for å bedre smittekontrollen inn i landet
Her skal de som ønsker å komme til Norge registrere informasjon om blant annet navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver.

Hovedregelen er at alle som skal passere grensen, også norske statsborgere, skal registrere seg i systemet.

Systemet vil ha stor nytteverdi for helsesektoren i smittevern- og smittesporingsarbeidet, men også for politiet og arbeidstilsynet i jobben deres med å ettergå brudd på karantenebestemmelser.

Vi tar sikte på å innføre systemet fra 1. januar 2021.

Les hele innlegget: Koronasituasjonen: Justis- og beredskapsministerens orientering 9. desember 2020 (Justis- og beredskapsdepartementet, 09.12.20

Innreise til Norge må forhåndsregistreres digitalt. Døgnovervåket grensekontroll i Nordland

odd emil ingebrigtsen

– Vi styrker kontrollen ytterlegare no med at vi innfører eit digitalt system for reiseregistrering. Det inneber at folk må førehandsregistrere seg digitalt og få tilsendt ein kode som dei må vise fram på grensa for å kome inn i Noreg, seier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen til NRK.

Alle som skal passere grensa, også norske statsborgarar, skal registrere seg i det nye systemet.

Fleire, mellom andre kommuneoverlegar i regionen, har lenge kravd auka grensekontroll i forbindelse med årets vinterfiske. Hit er det venta mellom 3000 og 5000 utanlandske sesongarbeidarar. Det er difor politiet no skjerpar grensekontrollen ytterlegare. Dei opplyser om at dei skjerpar kontrollane som eit ledd i å førebyggje importsmitte.

politi bil COLOURBOX42887689– I løpet av kort tid kjem det til å vere døgnkontinuerleg kontroll på kven som får passere grensa inn til Nordland. Dei som skal inn til Noreg for å arbeide skal få kome inn, men vi ynskjer å kontrollere at dei som kjem oppfyller innreisevilkåra og har planar for korleis dei skal gjennomføre karantenen, seier politimeister i Nordland Heidi Kløkstad i ei pressemelding.

Les hele saken: No må alle som vil inn i Noreg registrere seg digitalt (NRK Nordland, 09.12.20)

Relaterte temaer

 
Nyhet