A4 Arbejdsliv.dk, 24.11.20

Dansk professor: Beslutningen om europeisk minstelønn kan trekke ut i flere år

Dansk professor: Beslutningen om europeisk minstelønn kan trekke ut i flere år

– Forslaget blir trolig aldri realisert, mener jusprofessor Jens Kristiansen ved Københavns universitet. Om bekymringen for at EU-kommsjonens minstelønnsforslag vil undergrave den danske arbeidsmarkedsmodellen, sier han: – De danske bekymringene er berettigede. Kristiansen har utarbeidet et juridisk notat for Dansk Metal om mulige konsekvenser av EU-kommisjonens forslag.

Danske politikere, fagforeninger og arbeidsgivere frykter at EU-kommisjonens forslag i praksis vil undergrave den danske arbeidsmarkedsmodellen, og at EU vil få avgjørende innflytelse på danske lønns- og arbeidsvilkår.
 
– EUs arbeidskommissær Nicolas Schmit virker irriteret over at de nordiske fagbevegelsene har nevnte bekymringer. Men vi blir ikke overbevist selv om han blir irritabel. Vi blir nødt til å forholde oss til jussen, og hvordan EU-systemet er skrudd sammen, sier Nikolaj Villumsen, dansk medlem av Europaparlamentet.

Det foreslåtte direktivet skal nå behandles av både Europaparlamentet og Rådet, som består av regjeringene i EU-landene. Deretter skal må partene forhandle. Det kan ta flere år før direktivet er klart, forklarer jusprofessor Jens Kristiansen.

Les hele saken: Afgørelse om europæisk mindsteløn kan trække ud i årevis (A4 Arbejdsliv.dk, 24.11.20)

Relaterte temaer

Relaterte nyheter

Forrige/neste