Skip to main content
 

Arbeidsministeren må svare på hvorfor Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere

21. januar 2021

Byggebransjens Uropatrulje i Trondheim har ikke fått medhold fra Sivilombudsmannen med kravet om å få vite lønna til underbetalte arbeidere. Nå må arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) svare på spørsmål fra Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

byggebransjens uropatruljeNår Vidar Sagmyr i Uropatruljen i Trondheim får mistanke om at det foregår sosial dumping, ber han om innsyn i dokumenter fra Arbeidstilsynet for å se om de har avdekket ulovlige forhold. Som regel får han innsyn i hele saken inkludert personopplysninger på de personene som er ansatt i firmaet, men ikke i lønnsopplysningene.

Sagmyr klaget Arbeidstilsynets praksis inn for Sivilombudsmannen, men det fastslås at hvis lønna avviker fra tariffen er det et personlig forhold som ikke skal være offentlig. 

– Det kan ikke være sånn at lønna til underbetalte arbeidere er et personlig forhold som ikke offentlighet skal få greie på, sier Sagmyr. Og han stiller også spørsmålet om hvem er det offentleglova skal beskytte?

Senterpartiets arbeidspolitiske talsperson, Per Olaf Lundteigen, har tatt fatt i problemstillinga. Han har sendt et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Les hele saken: Røe Isaksen må svare på hvorfor Arbeidstilsynet hemmeligholder lønna i a-krimbedrifter (FriFagbevegelse, 21.01.21)

 

Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til arbeids- og sosialministeren

per olaf lundteigenKan statsråden be arbeidstilsynet endre praksis slik at lønnsopplysninger i fag som har allmenngjort tariffavtale fremkommer sammen med stillingstittel ved krav om innsyn, samtidig som personopplysninger ikke oppgis? Les hele spørsmål og begrunnelse Dokument nr. 15:998 (2020-2021) (Stortinget, 19.01.21)

 
Nyhet