Skip to main content
 

Arbeidstilsynet hindrer innsyn i ulovlig lønn – får støtte av arbeidsministeren

11. april 2023

Når Uropatruljen i Trondheim kommer på sporet av en virksomhet som ikke betaler de ansatte det de har krav på, ber daglig leder Vidar Sagmyr om innsyn i dokumenter fra Arbeidstilsynet. Men alle lønnsopplysninger er sladdet på slippene. Derimot er fullt navn, bostedsadresse og fødselsdato oppgitt. Arbeidsminister Marte Mjøs Persen mener det er bra at lønnsopplysninger sladdes.

– Dette er absurd. I byggebransjen er lønna allmenngjort. Det er altså en offentlig kjent tariffsats. Men hvis arbeidsgiveren betaler deg under det må Arbeidstilsynet sladde lønnsopplysningene, sier Kristjánsson.

I Rødt-representantens spørsmål lå det også et spørsmål om arbeidsministeren ville vurdere en lovendring for å gi offentligheten nødvendig innsyn i saker om potensiell sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Til dette svarte Mjøs Persen at hun ikke ville vurdere dette, hun mente at hensynet til personvern og privatlivets fred burde veie tyngre enn at offentligheten fikk innsyn i lønnsforholdene.

Hun viser også til at en slik lovendring ikke vil være hennes bord, men hører inn under justis- og beredskapsministerens ansvarsområde.

– Jeg kommer til å fremme et privat lovforslag slik at vi kan få endret praksisen, sier Kristjánsson.

 

Les også saken: Arbeidstilsynet hemmeligholder lønnen til underbetalte arbeidere. Er ulovlig lav lønn en privatsak? Det er stridens eple i denne historien. (NRK, 05.04.23)

Nyhet