Skip to main content
 

Høring: Forslag til endringer i reglene om påseplikt etter allmenngjøringsloven

16. mars 2021

Arbeids- og sosialdepartementet foreslår å forskriftsfeste oppdragstakers plikt til å utlevere nødvendig dokumentasjon om arbeidstakers lønns-og arbeidsvilkår til oppdragsgiver. Plikten følger i dag av kontraktsklausuler mellom partene. Endringen er en kodifisering av gjeldende praksis og innebærer således ingen nye plikter for oppdragstakere.

Utdrag fra høringsnotatet:

Bakgrunn for endringsforslagene

Oppdragsgiver har påseplikt overfor sine oppdragstakere og skal iverksette systemer og rutiner for å undersøke og om nødvendig følge opp at oppdragstakereetterlever reglene i allmenngjøringsforskrifter. Er dagens regulering av påseplikten i tråd med personvernlovgivningen?

Under kontrollen med kontrakten skal oppdragstaker etter anmodning fra oppdragsgiver utlevere nødvendig dokumentasjon på lønns-og arbeidsvilkår.

Departementet har mottatt flere henvendelser om påseplikten og forholdet til personvernreglene. I tillegg har enkelte hovedleverandører under tilsyn uttalt til Arbeidstilsynet at de ved noen anledninger har hatt vansker med å gjennomføre påseplikten fordi underleverandøren, til tross for kontraktsklausuler om utleveringsplikt, har nektet å gi ut opplysninger på grunn av personvernreglene.

Etter en nærmere vurdering av problemstillingen har departementet kommet til at det vil være en fordel å forskriftsfeste oppdragstakers plikt til å utlevere nødvendig dokumentasjon om arbeidstakers lønns-og arbeidsvilkår til oppdragsgiver.

Frist for å sende inn høringssvar er: onsdag 16. juni 2021.

Høringsbrev og -notat kan du lese her Høring – Endringer i reglene om påseplikt etter allmenngjøringsloven (oppdragstakers dokumentasjonsplikt) (Arbeids- og sosialdepartementet, 16.03.21)

 
Nyhet