Fiskeribladet, 18.11.20

4 000 utenlandske arbeidere ventes til Norge under torskefisket etter nyttår

4 000 utenlandske arbeidere ventes til Norge under torskefisket etter nyttår

For dem som skal arbeide i Norge under koronasituasjonen må karantenetiden gjennomføres på «egnet oppholdssted med enerom». Sjømat Norge ser utfordringer om det skal gjennomføres i små kystsamfunn, og tror at alle bedre tjent med at det heller gjennomføres på karantenehotell. Men det koster, og bransjeorganisasjonen ber om støtte til karantenehotell.

Redd for at de blir uglesett
Etter fremleggelse av negativ koronatest og ti dager i karantene, har de tilreisende trolig lavere risiko for å være smittebærere enn fastboende nordmenn. Tross strengt regime er sier Sjømat Norge-sjef Geir Ove Ystmark redd for at små kystsamfunn kan reagere med uro når det kommer store mengder utenlandske sesongarbeidere inn. De fleste av dem kommer fra Øst-Europa, hvor det nå er langt høyere smittetall enn i Norge.

Klarer ikke dekke behovet med norsk arbeidskraft
– Bransjen har allmenngjort lønn, som er på et helt greit nivå. Jeg tror mer at det kommer an på geografisk beliggenhet, og at det er delvis et fysisk hardt arbeid.

Fiskeriministeren: Håper at flere nordmenn deltar
Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen sier at han håper at flere nordmenn vil delta i vinterfisket i år, men at en likevel ikke kommer unna behovet for utenlandsk arbeidskraft.

–  Over år er en blitt dels avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Når myndighetene pålegger restriksjoner og pålegg, er det naturlig at vi har en diskusjon om hvem som skal dekke hvor mye av kostnadene, sier Ingebrigtsen.

Les hele saken: Nær 4.000 utenlandske arbeidere kommer til Norge under torskefisket. Bransjeorganisasjon ber om støtte til karantenehotell.  (Fiskeribladet, 18.11.20)

Relaterte temaer

Relaterte temaer

Forrige/neste