Debattinnlegg om importsmitte og stigmatisering av arbeidsinnvandrere: – Samfunnet svikter oss

Bystemmer, 18.01.21

Hva er de menneskelige konsekvensene av å bli sett på som et problem?

«Det handler om arbeidsinnvandrere. Igjen. Samfunnet svikter oss når vi trenger hverandre mest. Vi blir fremstilt som uansvarlige fremmede som prøver å unndra seg karanteneplikten. Ingen omtaler oss som mennesker med følelser og lurer på hvordan vi har det om dagen», skriver Bianca Irina Cristea i et innlegg på Kirkens Bymisjons blogg.

Grøntproduksjon nå på listen over samfunnskritiske funksjoner

Norsk Gartnerforbund, 30.01.21

Grøntproduksjon, inkludert ansatte, ble i går kveld lagt til på listen over samfunnskritiske funksjoner.  Landbruksdirektoratet har informert Norsk Gartnerforbund at dette innebærer at sesongarbeidere med arbeidstillatelse er unntatt fra myndighetenes innreiserestriksjoner.

Debatt: – Norge og den utenlandske arbeidskraften

bygg.no, 29.01.21

– Den norske arbeidslivsmodellen har fått seg en ripe i lakken. Hvor norsk er denne modellen når vi har gjort oss helt avhengig av lavtlønnet utenlandsk arbeidskraft? Fremtidens norske modell avhenger av at vi gjør yrkesfagene attraktive for den kommende generasjon av egenprodusert ungdom, mener Harald I. Hansen, daglig leder i Byggmesterforbundet Oslo og Akershus.

– Fremover må vi satse både på god utenlandsk arbeidskraft og rekruttere ungdommer til bransjen

bygg.no, 31.01.21

– Det jobber i dag rundt 70.000 utenlandske arbeidere i den norske byggenæringen. Nå er grensene inn til landet stengt, og dette vil begrense tilgangen på utenlandsk arbeidskraft. Ingen vet ennå hvor lenge dette vil vedvare, ei heller hvor stor inngripen dette faktisk vil bli for den norske produksjonskapasiteten, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

Leder: – Når grensene stenges

Dagsavisen Rogalands Avis, 29.01.21

– Vi har vent oss til at sesongarbeid settes ut til EØS-land. Det har sikkert vært komfortabelt for mange – spesielt for arbeidsgivere med et lettvint forhold til lønn og vilkår – men med massearbeidsledighet må det tas grep slik at norske arbeidstakere kan hentes inn på en ordnet måte, skriver Bjørn G. Sæbø, sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis.

Mangler hundrevis av sesongarbeidere: – Det er ikke så enkelt at hvem som helst kan melde seg

Nettavisen, 29.01.21

Stengte grenser har fått kommunene i Lofoten til å slå full alarm, og flere bedrifter har arbeidere som ikke får komme inn i Norge de neste ukene. Mange oppfordrer arbeidsløse nordmenn dra nordover til lofotfisket. Hans Fredrik Sørdal, daglig leder i Nordland Fylkes Fiskarlag, sier at det er svært vanskelig å erstatte de utenlandske arbeiderne som skulle ha kommet.

Bedriftsleder: – Sesongarbeiderne blir ikke behandlet med den respekten de fortjener

NRK Møre og Romsdal, 30.01.21

– I 20 år så har de berget oss, men nå ser vi på dem som et problem. Det store problemet er at nordmenn ikke vil ha disse jobbene, sier Kristofer Reiten, daglig leder ved fiskemottaket Vikomar i Hustadvika kommune i Romsdal. Han reagerer på all negativiteten rundt sesongarbeidere som i årevis har jobbet i fiskeribransjen i Norge.

Kommentar: – Vi har for lengst overlatt tungarbeidet og maskinene til utenlandske arbeidere

Nettavisen / Nordnorsk debatt, 30.01.21

–  Hvis vi virkelig mener at fiskeriene er ei framtidsnæring, hvorfor har vi da problemer med å holde vesentlige deler av næringa gående under en pandemi? Årsaken er, ifølge næringa, at nordmenn ikke har kompetanse til denne jobben lenger,  skriver Tone Angell Jensen, kommentator i Nordlys.

Mange sesongarbeidere rakk ikke jobben på fiskemottaket

NRK Nordland, 30.01.21

Natt til fredag stengte grensene. Lørdag og søndag skulle flere sesongarbeidere fly til Norge for å jobbe under vinterfisket i Lofoten. De har brukt tusenvis av kroner bare på flybilletter. I tillegg kommer utgiftene til koronatester, utreisedokumenter og andre kostnader i forbindelse med reisen. Nå må de legge om planene.

Tallet på tilsyn halvert på fem år – frykter ulovlige arbeidsforhold ikke blir avslørt

NRK Trøndelag, 30.01.21

Arbeidstilsynet gjennomførte 10.000 tilsyn og bare 39 ble anmeldt for arbeidskriminalitet i fjor. Nå frykter flere cowboy-tilstander i bransjen. – Hvis samfunnet oppfatter at risikoen er liten og at straffen man risikerer er lav, blir vi uroet for hva slags tilstander vi får i norsk arbeidsliv, sier Kjersti Barsok, leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Total items found: 131