Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også laget en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Dropper lønna til polske arbeidere

Kvalsvik Produksjon på Dombås er i full oppløsning. De ansatte har ikke fått ordinær lønn siden oktober. Men mens de norske ansatte fikk 10.000 kroner i «julelønn», måtte elleve ansatte fra Polen ta juleferie uten ei krone i lønningsposen. Gudbrandsdølen Dagningen har avdekket at de polske arbeidere tjener 115 kroner timen, og de norske har en timelønn opp mot 165 kroner.

Se også: Beskyldninger om sosial dumping og dårlige arbeidsforhold (NRK Hedmark og Oppland, 14.01.15)
Innrømmer manglende lønn (Vigga, 14.01.15)
Kjøkkenprodusent på Dombås beskyldes for sosial dumping (Byggeindustrien, 20.01.15)

(Gudbrandsdølen Dagningen, 13.01.15)

Felles innsats mot arbeidslivskriminalitet

Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la i dag fram en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet. Blant regjeringens tiltak er å åpne for å begrense antall underleverandører i kontraktskjedene ved offentlige anskaffelser, at offentlige oppdragsgivere skal kunne stille krav om bruk av lærlinger, og forbedring av ID-kortordningen.

(Statsministerens kontor, 13.01.15)

NHO: – Det må lønne seg å være en seriøs arbeidsgiver

– Skal vi vinne kampen mot arbeidslivskriminalitet må det lønne seg å være seriøs. Kontroll- og straffetiltak må treffe den useriøse delen av arbeidslivet, og ikke de seriøse aktørene, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund, i en kommentar til regjeringens strategiplan mot arbeidslivskriminalitet. Hun mener at alle har et eget ansvar for å få en slutt på alvorlig arbeidslivskriminalitet. - Det skal ikke være sosialt akseptert å benytte seg av svart arbeid.

(NHO, 14.01.15)

Fellesforbundet: - Bra med plan mot arbeidslivskriminalitet

Forbundssekretær Steinar Krogstad er glad for Regjeringens plan mot arbeidslivskriminalitet. - Bruk av lærlinger og kortere kontraktkjeder i offentlige kontrakter er bra forslag. Planen kunne bidratt til et mer seriøst arbeidsliv, men dessverre undergraves dette av at Regjeringen snart legger frem forslag om økt bruk av midlertidige stillinger, sier Krogstad.

(Fellesforbundet, 13.01.15)

Nyhetsbrev 1/15

Dette er blant sakene i årets første nyhetsbrev:

  • Fafo Østforum har fått tre nye medlemmer: Virke, KS og Norsk Tjenestemannslag
  • Fafo Østforum seminar 27. januar skal omhandle allmenngjøring og minstelønn 
  • Regjeringen legger i dag fram strategi mot arbeidslivskriminalitet

 

(Fafo Østforum 13.01.15)

Legger i dag fram strategi mot arbeidslivskriminalitet

Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson legger i dag kl 15.00 fram en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet. LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil også være til stede.

(Arbeids- og sosialdepartementet, 13.01.15)

Fafo Østforum har ny webadresse

I forbindelse med at Fafo har fått nye nettsider, har også Fafo Østforum fått ny webadresse: www.fafooestforum.no. Fint hvis dere oppdaterer eventuell lenke til Fafo Østforum på deres egne hjemmesider. Vi arbeider nå med å lage ny layout og innhold på Fafo Østforums nettsider, som vil lanseres i løpet av første kvartal. I overgangsperioden vil det være litt problemer med brutte lenker og annet teknisk gruff, men vi jobber fortløpende med å rette opp dette.

(Fafo Østforum, 12.01.15)

Fafo Østforum: nye deltakere

Vi er glade for å kunne ønske Virke, KS og Norsk Tjenestemannslag velkommen som nye deltakere i Fafo Østforum. Som tidligere annonsert, har også NHO, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet blitt deltakere i 2015.

(Fafo Østforum, 12.01.15)

Ap mener regjeringen gir etter for Kjos

Regjeringen vurderer å endre regelverket slik at Norwegian kan bruke asiatiske kabinansatte på fly i Norge. Arbeiderpartiet mener det truer norske arbeidsplasser i luften. – Det åpner for sosial dumping, og regjeringen kan rasere luftfarten i Norge, sier Lise Christoffersen (Ap), medlem i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget til Dagens Næringsliv.

(Adresseavisen / NTB, 12.01.15)

Minstelønnssatser i skips- og verftsindustri og fiskeindustribedrifter

Det er vedtatt ny minstelønnssats i skips- og verftsindustrien. Tariffnemnda har også fattet vedtak om allmenngjøring av tariffavtaler i fiskeindustribedrifter. Minstelønnssatsene i skips- og verftsindustrien gjelder fra 27. november 2014, mens satsene i fiskeindustribedrifter trer i kraft fra 1. februar 2015. Du finner en oversikt over de nye satsene på Arbeidstilsynets faktaside om minstelønn - allmenngjøring av tariffavtaler.

(Arbeidstilsynet, 09.01.15)

Ny rapport om innleie i verfts- og petroleumssektoren

Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet inviterer til åpent fagseminar 12. februar 2015 om temaet innleide arbeidstakere i verftsindustrien og petroleumsnæringen. På seminaret presenterer forskere fra Fafo, NTNU og Safetec funn fra en ny rapport som drøfter hvordan innleide arbeidstakere i de to sektorene følges opp på helse-, miljø- og sikkerhetsområdet.

Rapporten publiseres elektronisk på Fafos hjemmesider samme dag som seminaret: www.fafo.no

(Fafo Østforum, 09.01.15)

Fjordlaks kritisk til allmenngjøring

Selskapet Fjordlaks har tidligere fått kritikk for underbetaling på fiskebruk i Finnmark. Nå kritiserer de avtalen som sikrer alle i bransjen tarifflønn. – Det er ikke akkurat noen bombe at de er i mot det, sier distriktssekretær Bjørn Johansen i LO i Finnmark, som har liten forståelse for at tarifflønna skal være uhåndterlig for bedriftene.

(NRK Troms og Finnmark, 09.01.15)