Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Vi har også laget en egen temaside for saker om koronakrisen og arbeidsinnvandring.

Avviser påstander om sosial dumping i Oslo havn

Den nye operatøren av containerterminalen i Oslo kommunale havn vil ha seg frabedt påstander om sosial dumping. De vil bare ikke bruke registrerte havnearbeider. I stedet vil de bruke egne ansatte til jobben. 22 havnearbeidere har dermed fått varsel om oppsigelse, mens 14 permitteres. LO har svart med boikott.

Se også: SV-leder Lysbakken: Dette er sosial dumping (osloby.no, 05.02.15)

(osloby.no, 05.02.15)

Fakta: Allmenngjøring - tarifflønn til alle

Allmenngjøring av tariffavtaler er et grep for å hindre sosial dumping og konkurransevridning. Dette skjer ved at man gjør hele eller deler av tariffavtalene til standard for en hel bransje eller et område. Sist ut er elektrofagene.

(arbeidslivet.no, 04.02.15)

- Ryanairs inntog er en gave til dansk fagbevegelse

Det irske flyselskapet Ryanair starter flyvninger fra København i mars. Lønns- og arbeidsvilkårene er så dårlige at det er åpenbart at de er i strid med normene i det danske velferdssamfunnet.

Se også: Dansk fagbevegelse tar opp kampen mot Ryanair (EL & IT, 30.01.15)

Ryaniair - Social dumping eller et godt tilbud? (Berlingske Tidende, 30.01.15)

 - Ryanair er en hård nød at knække (avisen.dk, 30.01.15)

(Ugebrevet A4, 03.02.15)

Fakta: Minstelønn i Europa

Fastsettelse av minstelønn ved lov eller tariffavtaler? Europeiske land har en rekke ulike innfallsvinkler på hvordan man skal sette en nedre standard for arbeidstakernes timelønn.

(arbeidslivet.no, 03.02.15)

Artikkel: På vei mot en europeisk minstelønn?

Minstelønn er den absolutt laveste summen en ansatt har rett på i sitt lønnsarbeid, og en arbeidsgiver kan ikke sette en timesats lavere enn denne. Innad i EU og EØS har medlemslandene så langt fått stå helt fritt i om de vil lovfeste en minstelønn eller ei – og hvor høy den eventuelt skal være. Det siste året har imidlertid debatten om en felles europeisk minstelønn blusset opp på ny. Norden stritter i mot.

(arbeidslivet.no, 03.02.15)

Allmenngjøring i elektro

Landsoverenskomsten for elektrofag blir allmenngjort, med unntak av offshore. Tariffavtalen omfatter rundt 17.000 arbeidstakere innen elektrofagene.

(Fri Fagbevegelse, 03.02.15)

Tyskland: Kravet om minstelønn ved transittkjøring er opphevet

Tyskland har inntil videre tilsidesatt kravet om at det skal betales en minstelønn på 8,50 euro til sjåfører som kjører transitt gjennom landet. Det skal imidlertid fortsatt betales minstelønn ved internasjonal transport og kabotasjeoppdrag. Mange har protestert på det nye tyske regelverket, og kravet om minstelønn ved transittkjøring er opphevet inntil aktuelle EU-myndigheter har vurdert lovligheten av det tyske kravet.

Se også: Protesterer mot tysk minstelønn (Anlegg & Transport, 27.01.15)

(NHO Transport, 02.02.15)

Kronikk: Arbeidskriminalitet og politisk taktskifte

– Frp-statsråd Robert Erikssons forklaring på hvorfor det begås så mange lovbrudd i arbeidslivet er som å høre noen påstå at problemet ikke er julematen, men at klærne har krympet, skriver forsker Synnøve Økland Jahnsen. Eriksson og statsminister Erna Solberg la tidligere i måneden frem regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet.

(VG, 02.02.15)

Seier for de polske Hardangerbru-elektrikerne

I disse dager får de polske arbeiderne etterskuddsbetalt lønna de egentlig skulle fått på lønnsslippen for 2,5 år siden. Det var kakefest på EL & ITs distriktskontor i Hordaland/Sogn og Fjordane da de markerte slutten på en 2,5 års lang kamp for å sikre etterbetaling av skyldig beløp til de tolv underbetalte polakkene som jobbet på Hardangerbrua.

Se også: Nå har de polske elektrikerne fått betalt (NRK Hordaland, 04.02.15)
Slik avslørte EL & IT Hardangerbru-snusk (Fri Fagbevegelse, 03.02.15)
Venter fortsatt på lønn etter Hardangerbrua (NRK Hordaland, 03.07.14)
Sjekkar polakkløn på Hardangerbrua (Bergens Tidende, 28.01.13)

(Fri Fagbevegelse, 02.02.15)

Kristiansand kommune tar grep mot sosial dumping

Kristiansand kommune har vedtatt et tak på inntil to ledd med underleverandører i rett linje under hovedentreprenør. I tillegg ber bystyret om at Kristiansand kommune vurderer å øke antallet lærlinger som tas inn på kontrakt. - At kommunene tar et aktivt grep overfor sosial dumping og sikrer verdikjeden fra A til Å, er et gledelig vedtak sett fra bransjens side, sier regionsjef i EBA Agder, Petter Blomkvist.

(Byggeindustrien, 02.02.15)

Spørsmål om å ansette lokalt - sak i Arbeidsretten denne uka

Bemanningsbedriften Brødrene Langset ansatte folk lokalt for å slippe å utbetale bortetillegg og reisedekning, hevdet LO-advokat Håkon Angell i Arbeidsretten mandag. Mye står på spill, særlig for mange utenlandske arbeidere, i denne saken.

Les også: Er polske pendlere lokalt ansatt? (Fri Fagbevegelse, 30.01.15)

(Fri Fagbevegelse, 02.02.15)

Belgia: Ryanair må vise kortene

Ryanair har nylig begynt å fly ut fra Belgias hovedflyplass i Brussel, Zaventem. Den belgiske luftfartsføderasjonen (BATA) vil gå til juridiske tiltak mot Ryanair for å få ut selskapets arbeidskontrakter. BATA omfatter de viktigste flyselskapene som opererer ut fra Zaventem og har skreket opp om illojal konkurranse.

(LO-kontoret i Brussel, 02.02.15)