Skip to main content
 

Ny rapport foreslår 24 tiltak for rekruttering til mat- og måltidsbransjen: Uten fagarbeidere – ingen matnasjon

17. februar 2021

Krav til fagbrev – subsidiært bransjestandard – vil kunne bidra til å heve kompetansen og sikre seriøsitet, særlig i serveringsbransjen. Større grad av fagorganisering i deler av næringen er også viktig for økt status og bedre lønns- og arbeidsvilkår. Det kommer frem i en rapport fra Rådgivende utvalg for rekruttering til mat- og måltidsbransjen.

Mat- og måltidsbransjen står overfor et økende kompetansebehov. På samme tid er rekrutteringen til restaurant- og matfag preget av stadig synkende søkertall. I januar 2020 vedtok regjeringen å sette ned et rådgivende utvalg for å identifisere de viktigste utfordringene og, foreslå tiltak for å øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen.

Det ser ut til å være en utbredt oppfatning at mat- og måltidsbransjen har dårlige lønns- og arbeidsvilkår og er preget av hardt arbeid og ugunstige arbeidstider. Dette skyldes, etter utvalgets syn, noen useriøse aktører som påvirker inntrykket av en hel bransje, heter det i rapporten.

Utvalget anbefaler 24 tiltak, blant dem:

  • Krav om fagbrev, alternativt bransjestandard, for å sikre seriøsitet i bransjen.
  • Krav ved offentlige anskaffelser og kriterier for innkjøp av tjenester til mat- og måltidsbransjen.
  • En femårig nasjonal og landsdekkende rekrutteringskampanje.

Last ned rapporten: Uten fagarbeidere – ingen matnasjon. Rekruttering til mat- og måltidsbransjen, en lite kjent karrierevei
Rapport fra Rådgivende utvalg for rekruttering til mat- og måltidsbransjen, februar 2021.

Les nyhetsak: Mat- og måltidsbransjen: En god, men litt ukjent, karrierevei (Landbruks- og matdepartementet, 15.02.21)

 

 
Nyhet