Skip to main content
 

Sunnmørsposten mener: – Norsk matindustri har gjort seg helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft

17. februar 2021

Mer enn annenhver fast ansatt i norsk fiskeindustri har utenlandsk bakgrunn. Vi har blitt stadig mer avhengige av arbeidsinnvandring – og mer sårbare. Det viser en ny rapport som tirsdag ble overlevert Landbruks- og matdepartementet.

Utdrag fra lederen:

I fiskeindustrien har andelen fast ansatte med utenlandsk bakgrunn gått fra 12 til over 50 prosent fra 2003 og fram til 2018. Tallene for innleid arbeidskraft øker også.

I kjøttindustrien er tendensen er den samme. Hos noen bedrifter der utgjør andelen utenlandske arbeidstakere rundt halvparten av arbeidsstokken.

Moderne matproduksjon krever fagfolk med solid kompetanse. Slik kompetanse sikrer man best ved å ha en stabil arbeidsstokk med god fagutdanning.

Dessverre holder ikke interessen for å utdanne seg innen disse fagene tritt med verken økt etterspørsel eller avgang av eldre medarbeidere. Det gjelder næringsmiddelbransjen og et gjelder serverings- og reiselivsbransjen.

En slik utvikling gjør oss sårbare, også uten at en pandemi med stengte grenser.

Skal vi utnytte potensialet i disse næringene bedre, må vi snu trenden og få flere til å utdanne seg til fagarbeidere og satse på matfagene.

Les hele lederen: Sunnmørsposten mener: «Sårbarheten foruroligende høy i matindustrien»  (Sunnmørsposten, 17.02.21)

 
Nyhet