Skip to main content
 

Politiet frykter at ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb

10. mai 2022

15 000 ukrainske flyktninger har så langt kommet til Norge og søkt om beskyttelse. De har ikke lov til å begynne å arbeide før de har fått innvilget flyktningstatus. Økokrim er bekymret over at mange av disse flyktningene i møte med det norske arbeidslivet havner i ulovlige arbeidsforhold, blir utsatt for arbeidslivskriminalitet og arbeider uten å betale skatt.

Flere politidistrikt melder om at nyankomne ukrainske asylsøkere har fått tilbud om arbeid før de har fått innvilget oppholdstillatelse. Politiet har også registrert at en del ukrainske flyktninger er innkvartert på private bopeler hos aktører politiet mistenker for å være involvert i arbeidslivskriminalitet.

Ukrainere skal også ifølge politiet ha arbeidet ulovlig for et gartneri på Sørlandet. De er også bekymret over at ukrainske borgere kan bli utnyttet til sesongarbeid i landbruket i tida som kommer.

– Som flyktninger flest er ukrainerne som har kommet utålmodige, de har behov for penger, de er vant til å jobbe, og de ønsker normalitet, sier generalsekretær i Noas, Pål Nesse.

En asylsøker som bor på et asylmottak med fullt betalt kost og losji får utbetalt 447 kroner i måneden i kontanter.

Les hele saken: Arbeidslivskriminalitet: Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet (FriFagbevegelse, 10.05.22)

 
Nyhet