Skip to main content
 

Staten prøver å stoppe tingretten fra å sende betent innleie-sak til EFTA-domstolen

27. november 2023

EØS-diskusjonen om reglene for innleie av arbeidskraft bør til EFTA-domstolen, sa Oslo tingrett sist uke. Nå ber staten om at beslutningen omgjøres.

De nye innleiereglene var sterkt ønsket av LO, men sterkt kritisert av arbeidsgiversiden. I dag pågår det to separate rettstvister: Én begjæring om midlertidig forføyning og ett ordinært søksmål. Saksøkerne er forskjellige grupper arbeidsgivere innen den berørte bransjen, og begge saksøkerne anfører at loven strider med EØS-retten.

Den midlertidige forføyningen ligger nå i Borgarting lagmannsrett, og der sa retten nylig nei til å forelegge saken for EFTA-domstolen. Det ordinære søksmålet er på sin side ikke kommet lenger enn til tingretten, men der er retten komme til motsatt konklusjon: Tingretten sier ja til å sende saken til EFTA-domstolen, mot statens innsigelser.

– Vi er meget overrasket over at Regjeringsadvokaten prøver å omgjøre en beslutning som ikke kan ankes. Her gjøres alt for å unngå EFTA-domstolens vurdering av innleierestriksjonene opp mot EØS-avtalen. Staten og Regjeringsadvokaten har tydeligvis intet lært av NAV-skandalen, selv om ingen forhåpentligvis skal sendes urettmessig i fengsel denne gangen, sier Nicolay Skarning fra Simonsen Vogt Wiig. Han representerer saksøkerne i det ordinære søksmålet.

Nyhet