Skip to main content
 

Offentlige anbud og EØS: Veiarbeiderne krever tariffavtale, men Sp sier nei på grunn av EØS

23. september 2024

Fylkeskommunen i Trøndelag setter ikke lenger krav til tariffavtale i anbudene for veivedlikehold. Senterpartiet har snudd i saken, og får nå kritikk for å være feig i møte med EØS-avtalen, og ikke bruke handlingsrommet.

To ganger tidligere har fylket krevd tariffavtale i veiselskapene. Da støttet Senterpartiet veiarbeidernes krav. Men da fylkestinget i juni i år skulle tildele nye kontrakter for vedlikehold av fylkesveier hadde Senterpartiet snudd. Senterpartiets fylkesordfører Tomas Iver Hallem argumenterte med at han ikke ville ta noen risiko for at fylkeskommunen skal bli saksøkt av noen som føler seg forbigått ved tildeling av kontrakter.

– Det er spesielt at Senterpartiet som er så imot EU, viser til EU i en så prinsipiell sak, sier forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen.

Det er Arbeidsmandsforbundet som har jobbet for å innføre krav om tariffavtaler i disse kontraktene.

Visepresidenten i EU-kommisjonen, Valdis Dombrovskis, sa i 2021 at det var i orden med krav om tariffavtaler i utlysning av anbud i offentlig sektor, så lenge alle har mulighet til å inngå en slik avtale. Dombrovskis henviser til EUs direktiv om offentlige anbud. I Norge er direktivet gjennomført gjennom lov og forskrift om offentlige anskaffelser.

Tariffavtalen for veiarbeid er ikke allmenngjort. Norsk Arbeidsmandsforbund mener at Lov om offentlige anskaffelser gir et bedre vern mot sosial dumping enn et allmenngjøringsvedtak. Det er så å si bare det offentlige som er oppdragsgiver for veiarbeid.

Nyhet