Skip to main content
 

Nye koronareglar: No er 2100 personar vist bort frå Noreg

03. mai 2021

Noreg snudde opp ned på definisjonen av å vera «busett» i Noreg. Sidan det har 2100 personar blitt sendt tilbake då dei kom til grensa, viser ferske tal. Dei fleste av dei 2100 bortviste personane er EØS-borgarar. Både dei sjølve, Skatteetaten og Nav reknar dei som busette i Noreg.

Arbeidsinnvandrarar som jobbar, skattar, leiger husvære og eventuelt har familie i Noreg, har derfor trudd dei hadde høve til å ta nødvendige reiser ut av landet.

– Derfor kjem det som lyn frå klar himmel når dei blir stoppa på grensa og vist bort når flyet landar i Noreg.

Det seier advokat Lina K. Smorr ved advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig. Ho representerer fleire utanlandske borgarar som bur og jobbar i Noreg, og som har blitt hardt ramma av innreisereglane.

Smorr er ikkje nådig i kritikken mot innskjerpinga.

– Dette strir mot både EØS-avtalen og menneskerettane. Det gir heilt urimelege konsekvensar, der folk rett og slett ikkje får koma heim. Det er høgst problematisk i eit rettstatsperspektiv, seier ho.

Les hele saka: Nye koronareglar: No er 2100 personar vist bort frå Noreg (NRK Vestland, 03.05.21)

Les også: Koronasituasjonen: Justis- og beredskapsministerens orientering 28. april 2021.
monica maeland2Justis- og beredskapsminister Monica Mæland kommenterte medieoppslag om EØS-borgere som ikke slipper inn i Norge igjen etter besøk i hjemlandet: 

–  I utgangspunktet får kun utlendinger som er registrert bosatt i Norge reise inn i landet slik reglene er nå. Dette gjelder også EØS-borgere. Vi er klar over at dette oppleves inngripende for EØS-borgere som er vant til å reise inn og ut av Norge. Men denne innstrammingen er blitt kommunisert ut tydelig og gjentatte ganger, og vi forventer selvsagt at alle setter seg inn i regelverket før de reiser ut eller inn til Norge, sa ministeren.

Relaterte temaer

 
Nyhet