Skip to main content
 

NAV-analyse: Eldrebølgen blir større og arbeidsinnvandringen fra EØS-land avtar

25. april 2023

– Norge står overfor store utfordringer med å skaffe kvalifisert arbeidskraft i årene fram, mot 2035, advarer NAV-direktør Hans Christian Holte.

Arbeidsinnvandringen til Norge kommer til å avta fram mot 2035. Samtidig vil eldrebølgen skape stort behov for kvalifisert arbeidskraft.

Norge kommer til å ha betydelige utfordringer med å dekke behovet for kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer, viser Navs analyse av forventede utviklingstrekk fram mot 2035. Nå maner etaten til å hindre at folk støtes ut av arbeidslivet og å slippe flere inn.

– Det går blant annet tydelig fram at Norge trenger mange flere hender i arbeid. Eldrebølgen blir bare større framover, og arbeidsinnvandringen fra EØS-land avtar. Behovet for helsepersonell og folk med fagbrev er allerede stort, og det kommer til å bli større, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Utviklingen i innvandringen er også mer usikker enn tidligere, blant annet på grunn av risiko for vedvarende høy tilstrømming av flyktninger som følge av klimaendringer, krig og konflikt.

– Vi tror i tillegg at økt arbeidsinnvandring fra land utenfor Europa kan bli aktuelt som følge av mangelen på arbeidskraft, og fordi aldring og høy økonomisk vekst i østeuropeiske EU-land gjør det vanskeligere å tiltrekke arbeidsinnvandrere fra disse landene, sier Holte.

Dette er noe av det som kommer fram i NAVs omverdensanalyse 2023, som går grundig gjennom forventede utviklingstrekk fram mot 2035.

Nyhet