Skip to main content
 

Rødt mener regjeringa har åpna for sosial dumping i norske farvann: – Det er en parodi

27. februar 2021

Rødt fremmer forslag i Stortinget får å endre NIS-regelverket etter hurtigruten avsløring. Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha ei endring i loven som har sørga for at Hurtigruten kan seile langs norskekysten med lavtlønna utenlandsk mannskap. Men Nærings- og fiskeridepartementet mener det ikke er nødvendig.

NRK har tidligere avslørt at Hurtigruten har kunnet ha utenlandsk mannskap med lønninger ned til 29 kroner timen om bord i norske farvann.

Dette kan de gjøre fordi skipene til Hurtigruten er registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), og følger NIS-loven.

I 2015 ble det lagd et unntak fra denne loven av regjeringa. Hvis skipene har anløp i to internasjonale havner i løpet av seilasen, kan de ha utenlandsk mannskap og lønne dem etter internasjonal tariff.

– På det nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt å reversere endringene som ble gjort i 2015, sier statssekretær for næringsministeren, Lars Andreas Lunde.

– Det viser bare at vi har ei regjering som bryr seg mer om redernes inntjening enn å sikre norske sjøfolks lønns- og arbeidsvilkår, sier Moxnes.

Les hele saken: Mener regjeringa har åpna for sosial dumping i norske farvann: – Det er en parodi (NRK Troms og Finnmark, 27.02.21)

 
Nyhet

Mer om tema