Skip to main content
 

Mener nye regler for vikarbyråene rammer bøndene

30. mai 2024

Bønder opplever at nye regler gjør det vanskeligere å få tak i sesongarbeidere. Aspargesbonden Eidar Jensen-Eian har måttet kaste halvparten av årets avling.

Jensen-Eian opplever at arbeiderne som tidligere kom fra Polen, ikke lenger ønsker å jobbe på norske jorder. Kronekursen gjør det mer lønnsomt å reise til andre land, som Tyskland og Danmark.

Vestfold landbrukstjenester, et bemanningsbyrå som tilbyr arbeidskraft til bønder, opplever at det har blitt mer utfordrende å tilby mindre produsenter den hjelpen de trenger.

– Et nytt direktiv krever at vi har en veldig detaljert oversikt over hvor arbeiderne skal jobbe til enhver tid, med hver enkelt produsent og arbeider. Dette må leveres minimum fire måneder før de kommer, forteller Runar Wold, som representerer byrået.

– Når man er avhengig av vær og vind er dette umulig å planlegge så detaljert. Da klarer vi heller ikke å skaffe nok folk. Dermed er det masse grønnsaker som går tapt, sier han.

Per Olav Skurdal Hopsø, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, skriver at dette ikke har noe med innleieregelverket å gjøre.

– I landbruket bruker man i hovedsak direkteansettelser og ikke innleie. Tilgangen på arbeidskraft til sesongarbeid fra EØS-området har i mange år vært god, men det kan se ut som det er mindre tilgjengelig arbeidskraft fra europeiske land nå, og at flere ønsker arbeidskraft fra land utenfor EØS, skriver Hopsø.

Nyhet