Skip to main content
 

– Mange virksomheter er ikke klar over at det er lovpålagt minstelønn i denne bransjen

13. oktober 2024

Gatekjøkken og cateringvirksomhet er en gjenganger av bransjer som bryter – bevisst eller ubevisst – reglene. Arbeidstilsynet ser en utstrakt bruk av både tilkallingsvikarer og midlertidig stillinger. De minner om rett til minstelønn og overtidstillegg.

– Overnatting, servering og catering er en såkalt allmenngjort bransje. Det betyr at alle som jobber innenfor slike virksomheter skal ha en minstelønn. Formålet med minstelønn, er å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge, forteller Jens Erik Romslo, seksjonsleder for avdeling arbeidslivskriminalitet i Arbeidstilsynet.

Bransjen er også gjerne et sted hvor ungdommer får sin første jobb, og kanskje ikke vet hva de har krav på.

– Selv om mange virksomheter innenfor dette segmentet er seriøse og tilbyr sine arbeidstakere anstendige lønns- og arbeidsvilkår, ser vi en utstrakt bruk av både tilkallingsvikarer og midlertidig stillinger, skriver Romslo.

Han forteller at det heller ikke er uvanlig at overtidstillegg ikke blir kompensert og at timelønnen ligger under allmenngjort minstelønn.

– Det er mange som ikke er klar over at det er en lovpålagt minstelønn i denne bransjen, og som heller ikke vet når eller om de har krav på 40 % overtidstillegg, skriver han.

Nyhet