Skip to main content
 

Kronikk: Matproduksjonen i Lier er helt avhengig av utenlandske bosatte arbeidsfolk

24. mars 2021

– Hva er den viktigste årsaken til at norsk jordbruksmatforsyning hvert eneste år gjør seg stadig mer avhengig av utenlandsk bosatt arbeidskraft? Svaret er elendig lønnsomhet for gårdbrukere som produserer mat. Hvem holder prisene nede: regjeringa, skriver Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet, stortingsrepresentant Buskerud.

Utdrag fra kronikken:

Faktum er at lønnsomheten i norsk matproduksjon er så dårlig at gårdbrukerens egen arbeidsinnsats er mindre verdt enn hva som må betales for ansatte som arbeider i henhold til den elendige allmenngjorte tariffavtalen pluss sosiale utgifter. Konsekvensen er at i Lier er det ikke utdannet en eneste gartner de siste 20 årene og bygda er helt avhengig av utenlandske bosatte arbeidsfolk.

Regjeringa måtte innføre strenge innreiserestriksjoner til Norge den 29. januar for hindre importsmitte. En rekke virksomheter i Norge, jordbruk og gartneri spesielt, har kommet i en kritisk situasjon.

For årets vekstsesong må vi satse på et mangfold av arbeidsfolk i Lier. Det er helt nødvendig at utenlandsk bosatte arbeidsfolk kommer inn. Samtidig må regjeringa blant annet være villig til å betale for en arbeidsleder som er mentor for fire uerfarne ansatte som bor i Norge. Dette må bli en del av Navs mentorordning.

Les hele kronikken: Matproduksjonen i Lier er helt avhengig av utenlandske bosatte arbeidsfolk (Drammens Tidende, 24.03.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet