Skip to main content
 

Kronikk: – En varslet sjåførkrise – et felles løft trengs

28. november 2022

– Den beinharde kampen for å fylle sjåførseter på kontinentet kommer bare til å tilta i styrke. I Norge har vi allerede sett en trend de siste årene. Polske sjåfører trekker hjem eller til kontinentet, skriver Glenn Lund.

Utdrag fra kronikken:

En sterk norsk økonomi har gjort at Norge historisk har hatt gode betingelser for utenlandske sjåfører, men man ser at lønnsgapet mellom Norge og andre land har blitt mindre.

Eksempelvis syntes mange polske sjåfører lenge at det var svært attraktivt å kjøre i Norge. Men i takt med økonomisk vekst i hjemlandet og bedre betingelser, er det mange som heller kjører i hjemlandet. Der de kan opprettholde et sosialt liv og klare seg greit økonomisk med den lønnen de får i hjemlandet.

Frankrike vil kun klare å fylle ett av tre sjåførseter i 2026.  
Om fem år spår IRU at Tyskland og Frankrike alene vil mangle cirka 750.000 sjåfører innen varetransport. Klarer man å unngå prissjokk i Europa og i Norge?

Som følge av krigen i Ukraina har man også sett et dramatisk bortfall av sjåfører fra land som Russland, Belarus og Ukraina i Vest-Europa. Det har naturligvis forsterket et problem som allerede var til stede.

Les hele kronikken: En varslet sjåførkrise – et felles løft trengs (MTlogistikk.no, 28.11.22)

 
Nyhet