I mars 2020 innførte Norge og verden radikale tiltak for å hindre smitte av koronaviruset (Covid-19). Lukking av grenser, krav om karantene og en bråstopp i drift og etterspørsel blant mange bedrifter medførte at arbeidsinnvandringen ble satt i en spesiell situasjon.
Her samler vi relevante kilder og alle nyheter fra åpne kilder som gjelder arbeidsinnvandring og koronasituasjonen.
Folkehelseinstituttet (FHI): Temaside om Korona
Her finner du nyheter, oppdaterte tall, informasjon og råd om koronaviruset. Har du spørsmål du ikke får besvart her kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015. Informasjonstelefonen har veiledere som svarer på: Norsk, engelsk og polsk. Alle språkene har samme nummer, 815 55 015, og du kan velge ønsket språk ved tastevalg:
- Engelsk: tast først 9 for språkmeny, tast 2
- Polsk: tast først 9 for språkmeny, tast 3
Ringer du fra utlandet, må du ringe +47 21 89 80 42.
FHI.no: Temaside: Korona
/accordions}
Regjeringen.no – tiltak, råd og annen informasjon
Samleside med informasjon om offisielle tiltak, råd og pekere til ressurser.
Regjeringen.no: Temaside: Korona
Regjeringen.no: Koronainformasjon på ulike språk – deriblant engelsk og polsk
Regelverk for, og informasjon til, ikke-norske statsborgere
Informasjon om hvordan koronasituasjonen påvirker innreise og utreise til Norge, asylsøkere, driftsoperatører og ansatte på asylmottak. Utlendingsdirektoratet (UDI): Om koronasituasjonen.
Informasjon fra offentlige myndigheter på ulike språk. Siden er til frivillige organisasjoner og ressurspersoner som driver oppsøkende informasjonsarbeid og som skal nå ut til grupper som ikke forstår tilstrekkelig norsk. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi): Korona-informasjon på ulike språk
Nytt tolkeregister sikrer god kommunikasjon i krisetider (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, 25.03.20) Tolkeregisteret.no
Om innreise til Norge (Regjeringen) Per 8. mars 2022 var det ikke lenger krav om negativ test før innreise eller krav til innreiseregistering ved ankomst til Norge.
Revidert rundskriv om ikrafttredelse av forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen (Regjeringen, 21.02.22)
Revidert rundskriv om karantenehotell (Regjeringen, 19.08.21) Rundskriv om karantenehotell ble opphevet lørdag 25. september 2021.
Informasjon fra fagbevegelse og bransjeorganisasjoner/-etater
Debatt: Krisens mange ansikter
– Etter siste ukes debatt om regjeringens beslutning å tillate et alternativt karanteneopplegg for utenlandsk arbeidskraft i sommer, er det behov for noen oppklaringer om kriser, skriver Guro Angell Gimse, landbrukspolitisk talsperson for Høyre.
– Stor bekymring for forsinkelser på grunn av karantenereglene
– Vi går inn i en juletid og mange arbeidsreisende skal hjem til en velfortjent juleferie. 56 prosent av bedriftene som har utenlandsk arbeidskraft, er imidlertid bekymret for at nettopp karantenebestemmelsene vil føre til forsinkelser på prosjektene, sier Jon Sandnes, adm.dir. i Byggenæringens Landsforening (BNL).
Stortinget krever svar om karantene-unntake for utenlandske arbeidere i sommer
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sender nå åtte spørsmål til helseminister Bent Høie (H) om hvorfor industrien fikk omfattende karantene-unntak for utenlandske arbeidere i sommer. Alle partiene i komiteen har stilt seg bak de åtte spørsmålene til regjeringen.
Viderefører korona-unntak for yrkessjåfører
Statens vegvesen har videreført dispensasjon fra kjøre-og hviletidsreglene på grunn av koronasituasjonen. Det betyr at normal ukehvil kan avholdes i kjøretøyet i den perioden sjåføren er underlagt innreisekarantene.
FHI med knusande rapport etter stort smitteutbrot blant utanlandske arbeidarar på skipsverft
Kommunikasjonssvikt og uavklart ansvarsfordeling. Folkeheleinstituttet (FHI) sin rapport etter det store koronautbrotet på verftet i Hyllestad er knusande. Kritikken går særleg på problem med informasjonsflyten til gjestearbeidarane.
Norsk Industri: SMS-ene burde vært annerledes
Regelverket som ble vedtatt i juni ga karantenefritak for arbeidsinnvandrere fra EØS-land. Ifølge Folkehelseinstituttet kan dette ha bidratt til at Norge fikk en ny smittebølge i høst. Aftenposten skrev i forrige uke om hvordan Norsk Industri jobbet for å påvirke utformingen av regelverket. Norsk Industri mener de ikke har noe å skjule. Men meldingene til regjeringen «burde vært skrevet annerledes», innrømmer de.
Arbeidstilsynet i gang med smittevernsjekk i fiskeindustrien: – Mange bekymringer knyttet til vinterfisket
Forrige uke var Arbeidstilsynet innom 30 virksomheter i fiskeindustrien for å sjekke at smittevernstiltak blir ivaretatt. Det er ventet at flere tusen arbeidere reiser til Nord-Norge i forbindelse med torskefisket. Arbeidstilsynet forteller at virksomhetene i fiskeindustrien har mange spørsmål og bekymringer knyttet til oppstarten av vinterfisket. Spesielt knyttet til innkvartering og karantene.
– Bruk norsk arbeidskraft i vinterfisket
Fiskerinæringa er bekymret for hvordan de skal få tak i nok arbeidskraft til vinterfisket. Statsrådene og Nav-direktøren håper norsk arbeidskraft kan løse bemanningsbehovet. – Bruk av innenlandsk arbeidskraft i stedet for utenlandske arbeidere vil også redusere risikoen for importsmitte, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.
Om karanteneregler og arbeidsinnvandring: – Lobbyister skal ikke gi helseråd
– I sommer da smitten var på vei ned, krevde industrien at regjeringen lempet på karantenereglene, slik at det ble enklere og billigere å hente utenlandsk arbeidskraft. Det er helt naturlig at regjeringen har tett dialog med bedrifter og partene i næringslivet under pandemikrisen. Det må likevel ikke være slik at regjeringen overlater til lobbyister å definere hva som er godt smittevern, skrev Adresseavisen på lederplass. Også Dagsavisen og Varden skrev kritiske ledere. Les sakene, og svarinnlegg fra helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Noen utenlandske arbeidere har ikke vært hjemme siden før korona-nedstengingen i mars
For utenlandske arbeidere i den norske bygge- og anleggsnæringen har usikkerhet rundt smitte og karanteneregler skapt utfordringer for å reise hjem til familien i 2020. Nå gleder mange seg til å feire jul i hjemlandet, men det er fremdeles ikke alle som kan reise.
Informasjonskampanje om karantenereglene skal forhindre importsmitte rett over nyttår
Om noen dager drar mange norske arbeidsinnvandrere hjem til land som Litauen og Polen for å feire jul. Regjeringen har gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet et oppdrag: Finn forslag og tiltak som gjør at Norge ikke får masse importsmitte over nyttår.
Portugisere i to ukers karante på seks ukers rullering
– Vi bygger Guleslettene ved hjelp av utenlandsk arbeidskraft. 40-50 portugisere har hatt ansvar for turbinmontasjen. Vi hadde arbeidere som satt to uker i karantene når de gikk på seks ukers rullering, da sier det seg selv at man mister mye tid. Men vi mistet kun én til to måneder i forsinkelse på grunn av covid, forteller adm.dir Olav Rommetveit i vindkraftselskapet Zephyr.