Skip to main content
 

Kommentar: – Trygdekoordinering med Storbritannia etter brexit – ny konvensjon, men fremdeles komplisert

02. november 2023

– Forholdet mellom EØS-avtalen, EFTA-konvensjonen og avtalene med Storbritannia er et problemkompleks som krever større oppmerksomhet enn det hittil har fått, skriver Halvard Haukeland Fredriksen, professor ved Universitetet i Bergen.

Utdrag fra kommentaren:

Forrige fredag kunne regjeringen presentere en ny konvensjon mellom Island, Liechtenstein, Norge og Storbritannia om trygdekoordinering. Den nye konvensjonen speiler langt på vei reglene om trygdekoordinering som finnes i avtalene som Storbritannia har inngått med EU og Sveits, som igjen bygger på EUs etter hvert så velkjente trygdeforordning.

Samtidig er det flere særregler og unntak, mangel på intern koordinering mellom de nye avtalene og flere uavklarte spørsmål, blant annet knyttet til betydningen av EU-domstolens praksis.

Den nye konvensjonen vil gjøre det lettere å finne ut av de trygderettslige komplikasjonene som brexit har forårsaket, men behovet for veiledning fra NAV vil fortsatt være stort. Samtidig vil det ikke være lett for NAV å gi klare svar på alle spørsmål. En lærdom etter NAV-saken bør være at det da er klokt å være åpen om den usikkerhet som hersker, og så legge til rette for avklaringer i domstolene.

Nyhet