Skip to main content
 

Kommentar: – Når EU sier ja, men ESA sier nei

07. september 2020

– EU-kommisjonen publiserte i vår en rekke eksempler de selv mente var gode måter å drive offentlig innkjøpspolitikk på. Skiens- og Oslo-modellen var blant disse. Nå trekker overvåkingsorganet ESA de samme metodene i tvil. Det er ikke greit, skriver Tiril R. Halvorsen, økonomikommentator i Agenda Magasin.

Utdrag fra Holvorsens kommentar:

Dersom regjeringen ikke står opp mot ESAs siste krumspring, mister de all troverdighet i spørsmål om arbeidslivskriminalitet. I tillegg til at de setter hele EØS-avtalen i spill.

Det såkalte handlingsrommet i EØS-avtalen kan ikke begrenses til rene juridiske tolkninger. EU-retten er ofte upresis, slik tidligere sjeføkonom i LO, Stein Reegård, påpekte i Aftenposten forrige uke.

Det åpnes opp for svært ulike tolkninger og praktiseringer av EUs regelverk. Det betyr at det stort sett alltid går an å argumentere mot EU – eller EØS-avtalen og overvåkingsorganet ESA, for Norges del.

Spørsmålet er om dagens regjering gjør den jobben godt nok. Nå ser vi ut til å få en test på akkurat dette: Hvordan vil regjeringen svare på ESAs henvendelse og kritikk av innkjøpsmodellene i norske kommuner og fylkeskommuner?

Les hele kommentaren: Når EU sier ja, men ESA sier nei (Agenda Magasin, 07.09.20)

 
Nyhet