Skip to main content
 

Kan dokumentere vandel

11. august 2023

Nylig hadde Aftenposten et oppslag om ukrainske flyktninger som ikke fikk bli bussjåfører i Norge grunnet krav om fire års botid. Nå viser det seg at ukrainere enkelt kan få utstedt politiattest og dokumentert vandel fra hjemlandet.

Krav om fire års botid for å få kjøreseddel gjelder for alle utenlandske statsborgere med unntak for personer fra EØS-land.

I juni ba NHO Transport Samferdselsministeren og Justis- og beredskapsministeren om dispensasjon fra kravet for ukrainske flyktninger, men har ikke fått svar.

Nå har NHO Transport vært i kontakt med den ukrainske ambassaden og konsulatet i Oslo, som oversendte en lenke til et ukrainsk nettsted med mange paralleller til norske Altinn. Nettstedet kan utstede vandels- og politiattester til ukrainere med ønske om å jobbe i utlandet.

NHO Transport har på denne bakgrunn sendt et nytt brev til de to nevnte statsråder, hvor det ukrainske nettstedet omtales.

Foreningen håper at departementene prioriterer denne saken nå. Busselskapene mangler sjåfører, og går det for lang tid, vil kompetente kandidater finne seg andre yrker.

Nyhet