Skip to main content
 

Innlegg om snøkrabbesaken: – Det første investorsøksmålet mot Norge er her

04. juni 2020

– Norge er for første gang blitt stevnet i et såkalt investor-stat-søksmål i den internasjonale voldgiftsordningen. Voldgiftsdomstolen kan komme til å ta stilling til svært betente politiske spørsmål. Saksøker er et latvisk rederi som ble ilagt straff for ulovlig snøkrabbefiske i havområdene rundt Svalbard. Mye taler for at det aktuelle søksmålet både bør og vil bli avvist på grunn av manglende domsmyndighet, skriver Ivar Alvik og Josefin Engström.

Utdrag fra innlegget til Ivar Alvik, professor dr. juris, og Josefin Engström, doktorgradsstipendiat, begge ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo:

I april registrerte den internasjonale voldgiftsinstitusjonen (ICSID) i Washington, D.C. et søksmål mot Norge med grunnlag i den såkalte snøkrabbesaken, som ble avgjort av Høyesterett i fjor. Det er første gang Norge opplever å bli stevnet for ICSID

ICSID er en spesialisert voldgiftsordning for investeringstvister, det vil si tvister mellom stater og utenlandske investorer, typisk med basis i en såkalt bilateral investeringstraktat (BIT).

Saksøker er et latvisk rederi som ble ilagt straff for ulovlig snøkrabbefiske i havområdene rundt Svalbard. Rederiet tok først saken til norsk domstol, men tapte gjennom tre rettsinstanser. Men Høyesterett tok dermed ikke stilling til om Svalbardtraktaten fikk anvendelse og hva konsekvensene av det ville vært.

ICSID-søksmålet hevder at praktiseringen av fiskeriforbudet er i strid med Norges forpliktelser under den bilaterale investeringstraktaten mellom Norge og Latvia fra 1992.

Les hele innlegget: Det første investorsøksmålet mot Norge er her (dn.no, 04.06.20)

 
Nyhet