Skip to main content
 

Høyesterett: Norge har enerett på Svalbards kontinentalsokkel

20. mars 2023

Høyesterett har avgitt sin dom på et sivilt søksmål fra det latviske rederiet SIA North Star Ltd., som ble dømt etter havressursloven for å ha fisket på Svalbards kontinentalsokkel.

I 2019 søkte rederiet til norske myndigheter om lov til å fiske i området, og fikk nei med begrunnelsen at kun Norge har lov til å fiske på Svalbars kontinentalsokkel. Dette endte i søksmål fordi rederiet mente de hadde rett til å fiske i området på grunn av Svalbardtraktaten. 

Høyesterett har bestemt at Svalbardtraktatens geografiske virkeområde ikke gjelder utover territorialfarvannet. Avgjørelsen har stor betydning for Norge, fordi den har innvirkning på hvordan man skal tolke Svalbardtraktaten.

Dersom dommen hadde gått i rederiets favør, ville Norge måtte dele på ressursene som befinner seg på Svalbards kontinentalsokkel.

– Og da gjelder det ikke bare snøkrabber. Det gjelder også olje, gass, mineraler og fiskeri, forteller Øystein Jensen, ekspert på havrett og jussprofessor ved Fridtjof Nansens Institutt i Oslo.

Nyhet