Skip to main content
 

Frankrike har allerede gjort det. Nå mener Flygerforbundet at Norge også må stille krav til utenlandske flyselskap

  • 16. februar 2021

Franske myndigheter har klart det. Regjeringen kan, også innenfor EU-systemet, sørge for like konkurransevilkår i luftfarten. Det bør de også sørge for, mener Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund.

Helt siden 2006 har et «decree » konkretisert at når et flyselskap er etablert i Frankrike må de forholde seg til fransk arbeidslovgivning.

På oppdrag fra Senterpartiet har utredningsseksjonen på Stortinget utredet den franske modellen for å skape like konkurranseforhold innen luftfarten.

– Når franske myndigheter innenfor EU-regelverket kan gjøre dette, kan det ikke være noe i veien for at vi gjør det også. Dette må kunne komme på plass for å sikre like vilkår i norsk luftfart, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Wizz Air har rett til å etablere seg i Norge, men lovgiver i Norge kan – hvis man forholder seg til det franske decree – kreve at selskapet forholder seg til norske lønns- og arbeidsforhold. Det franske «decree» er ikke i strid med EU-retten, selv om det riktignok griper inn i Roma 1 og utsendingsdirektivet. Fransk Høyesterett har konkludert med at det er mulig i Frankrike. Det er slik jeg ser det egentlig opp til myndighetene i Norge å ta et tilsvarende grep, sier Yngve Carlsen, forbundsleder i Norsk Flygerforbund.

Les hele saken: Frankrike har allerede gjort det. Nå mener Flygerforbundet at Norge også må stille krav til utenlandske flyselskap (FriFagbevegelse, 16.02.21)

 
Nyhet