Skip to main content
 

Forslag om redusert gebyr for søkere med utdanning fra utlandet

18. desember 2023

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å redusere gebyret for behandling av søknader om autorisasjon og spesialistgodkjenning fra søkere som har utdanning og spesialistutdanning fra utlandet.

Regjeringen har foreslått bevilget 20 millioner kroner til å redusere kostnadene.

I høringsnotatet står det at Departementet erkjenner at størrelsen på gebyrene kan være med på å gjøre det vanskeligere for helsepersonell med utdanning fra utlandet å oppnå autorisasjon i Norge, og at dette særlig gjelder helsepersonell med utdanning fra land utenfor EU/EØS. Departementet vurderer også at kostnadene kan bidra til at kandidater fra utlandet velger andre nordiske land fremfor Norge.

Det foreslås at gebyr for behandling av søknad om autorisasjon fra helsepersonell utdannet innenfor EU/EØS og fra Storbritannia og Nord-Irland settes ned fra 2 500 kroner til 1 665 kroner, og fra 3 500 kroner til 1 665 kroner for behandling av søknader om autorisasjon fra helsepersonell utdannet utenfor EU/EØS.

Gebyret for behandling av søknad om bekreftelse av læringsmål for leger med delvis gjennomført spesialistutdanning i et annet land, foreslås redusert fra 2 000 kroner til 1 000 kroner.

Høringen har frist 7. februar 2024.

Nyhet