Skip to main content
 

Fafobåten 12. og 13. august 2024

08. august 2024

Fafo har vært fast bidragsyter under Arendalsuka i en årrekke. I 2024 inviteres det til en rekke seminarer, og en forskerstafett med mange etapper. Arrangementene holdes på Fafobåten, som ellers i året heter MS Lofoten. Nedenfor finner du to Fafo Østforum-relevante arrangementer: Arbeidskraftbehov i bygg & anlegg, og arbeidsintegrering av ukrainske flyktninger.

Tirsdag 13. august: kl. 12:00–12:45: Behov for flere arbeidstakere i bygg og anlegg
Tross en relativt stabil andel avlagte fagprøver i byggenæringen de siste 15 årene, er det ikke mange nok av de nyutdannede som velger seg jobb i næringen. I en årrekke har bedriftene i byggenæringen vært avhengige av arbeidskraftimport, særlig fra EU-land i Øst-Europa. En fortsatt tilgang fra disse landene kan imidlertid være usikker grunnet synkende arbeidsledighet og økende lønninger i avsenderlandene, sammen med svak kronekurs. På seminaret diskuteres disse problemstillingene med bakgrunn i et Fafo-prosjekt gjennomført for NHO Byggenæringen.

Medvirkende: Fafo-forskerne Rolf Andersen og Bjorn Dapi, Grete Aspelund, leder for NCC Industry, Christian Justnes, forbundssekretær i Fellesforbundet, Kjetil Tvedt, direktør for kompetanse og seriøsitet i NHO Byggenæringen og Thomas Norland, kompetansesjef i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).

 

Tirsdag 13. august: kl. 13:15–14:00: Integrering under usikkerhet. Dansk og norsk politikk i møte med flyktninger fra Ukraina

Under seminaret diskuteres fordeler og ulemper ved dansk og norsk politikk i møte med ukrainske flyktninger på kort og lang sikt. I Danmark har en langt høyere andel av flyktningene fått lønnet arbeid enn i Norge, men hvem vil lykkes best med integreringen på sikt? Hva er den rette balansen mellom å raskt finne jobb og å finne riktig jobb?

Medvirkende: Daglig leder ved Fafo, Hanne Kavli, Fafo-forsker Guri Tyldym, Grete Brochmann, professor i sosiologi ved UiO og Jacob Nielsen Arendt, professor i økonomi /leder for avdeling for forskning på arbeidsmarkeder, The Rockwool Foundation.

Nyhet