Skip to main content
 

EUs fjerde jernbanepakke: Rødt etterlyser jernbane-svar fra samferdselsministeren

22. desember 2023

Ansatte på jernbanen har flere ganger demonstrert mot EUs fjerde jernbanepakke. Julaften går fristen å bruke unntaksbestemmelsene i denne. Nå vil Geir Jørgensen i Rødt ha svar på hva regjeringen planlegger å gjøre.

I Hurdalsplattformen slo regjeringspartiene fast at de ville «Så raskt som mulig gå i dialog med EU med mål om å sikre Norge unntak fra deler av bestemmelsene i EUs fjerde jernbanepakke». På julaften går fristen for å bruke unntaksbestemmelsene i EU-reglene på jernbanefeltet for å unngå å bli tvunget til å konkurranseutsette persontogdrift.

– Regjeringa har anledning til å be om unntak, men samferdselsministeren har enda ikke svart på min innsynsbegjæring om saken og vi vet helt ærlig ikke om regjeringa kommer til å be om unntak eller ei, sier Geir Jørgensen, stortingsrepresentant og transportpolitisk talsperson i Rødt.

Fagseksjonen i Samferdselsdepartementet svarer i en e-post til FriFagbevegelse at Jernbanedirektoratets vurdering er inntil videre unntatt offentlighet.

«Departementet fortsatt i dialog med direktoratet om forståelsen av reglene som angir handlingsrommet for å direktetildele avtaler om kjøp av persontransport med tog etter 25. desember 2023.», skriver departementet.

Nyhet