Skip to main content
 

Europeisk transport i knestående

10. august 2022

Prisene stiger, og Europa sliter med leveranser av varer. Korona og krig har satt problemene på spissen, men krisa har i realiteten utviklet seg over mange år. Løsningen innebærer ikke minst å eliminere sosial dumping og sikre anstendig lønninger og arbeidsforhold innen transportsektoren.

Den europeiske transportarbeiderunionen legger fram tall som viser at det er behov for 75 000 flere sjåfører i Storbritannia, 120 000 i Polen og 70 000 i Tyskland. I Norge er det også snakk om tusener.

Uten anstendige lønns- og arbeidsforhold er det heller ikke trolig at unge kvinner og menn vil stille seg i kø for å velge sjåføryrket. Samtidig er det vanskelig å holde på de eksisterende sjåførene.

ETF påpeker at løsningen må innebære at EU og de nasjonale regjeringene må trappe opp og håndheve gjeldende lovgivning – som EUs mobilitetspakke – og sørge for at sosial dialog og tariffavtaler inngås og respekteres. Bedriftene må inngå bindende avtaler med fagbevegelsen som forbedrer arbeidsforholdene og tilbyr tilstrekkelig lønn, sikkerhet og opplæring.

Les hele saken: Europeisk transport i knestående (YTF, 10.08.22)

 
Nyhet