Hjelpearbeidere i husdyrproduksjon, nyttevekstproduksjon og gartnerier ligger i bunn av lønnsstatistikken. Om lag 15 000 utenlandske sesongarbeidere kommer i løpet av et år for å jobbe i grøntnæringa.
Det eneste unntaket som noen næring har fått fra reiserestriksjonene under koronatiltakene er til sesongarbeidere fra andre land som kommer til Norge for å jobbe i jordbruket. Det var i begynnelsen av mai at regjeringen åpnet for at alle utenlandske sesongarbeidere som skal arbeide i landbruket, får reise inn. Dermed tjener unntaket fra smittespredningsreglene til å opprettholde det lave lønnsnivået i norsk jordbruk, mener Lie.
Samtidig skjer det endringer i hvor sesongarbeiderne i jordbruket kommer fra. Andelen østeuropeere – polakker, litauere og rumenere – går ned, og det blir flere som kommer fra land utenfor EØS-området, som for eksempel Vietnam.
– Når sesongarbeiderne må hentes fra stadig mer fjerne strøk, sier det en del om hvor lave lønningene faktisk er. Rett nok er det blitt bedre økonomi i Polen og lignende land, og koronaen kommer i tillegg, men økonomien i jordbruket i Norge holder ikke tritt med utviklinga i Øst-Europa, sier Svenn Arne Lie.
Les hele saken: – Dugnadsretorikken ødelegger muligheter for bedre lønninger i jordbruket (Plan, 26.05.20)
Relaterte temaer