Skip to main content
 

Debatt: – Er egentlig filippinske sjøfolk så mye billigere enn norske sjøfolk?

09. mai 2023

– Offshore går inn i sommersesongen med rater næringen ikke har sett på 10 år. Det er stor etterspørsel av tonnasje og sjøfolk i markedet. Samtidig så flagges båter ut av norsk sektor der norske sjøfolk blir erstattet av blant annet filippinske sjøfolk, skriver Jan Nilsen, grunnlegger av Fb-gruppen Norske Sjøfolks Fremtid.

Utdrag fra innlegget:

En kan spekulere på hvorfor rederiene nå betaler filippinske sjøfolk bosatt i Filippinene, lønninger som er gastronomiske i forhold til hva en norsk sjømann bosatt i Norge sitter igjen med etter at skatt og levekostnader her i landet er trukket fra.

Det har alltid vært sagt at norske sjøfolk er for dyre i forhold til asiatiske og østeuropeiske sjøfolk, og det kan nok stemme i noen næringer. norske lønninger i offshore står ikke i forhold til levekostnadene i Norge i dag. Nå begynner rederiene å tjene penger igjen, men rederiene er ikke villige til å la det vises i lønningsposen til sjøfolkene. Når vi da i tillegg ser at rederiene er villige til å nærme seg norske lønninger for å kunne bruke filippinske sjøfolk, så må noen begynne å reagere og stille spørsmål.

Nyhet