Skip to main content
 

Danskene vil utdanne og importere sykepleiere fra India og Filippinene

18. august 2024

Danskene får kritikk for en intensjonsavtale de har inngått med India om å utdanne og importere sykepleiere til Danmark. Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel avviser ikke tanken og følger interessert med på det danske initiativet.

I likhet med Norge opplever også våre nordiske naboer mangel på helsepersonell. I Danmark viser prognosene at de vil mangle opptil 8000 sykepleiere i 2030.

— Kompetansemangelen gjør at vi må ta stilling til alle grep, men målretta import av sykepleiere kan uansett ikke være hovedløsningen, sier Hoel.

Den danske regjeringen har særlig pekt ut India og Filippinene som mulige samarbeidsland. Den danske utdannings- og forskningsministeren, Christina Egelund, forteller at én modell kunne være en dansk profesjonshøyskole i enten India eller Filippinene, der studentene etter endt utdanning tilbys jobb i Danmark.

Dansk sygeplejerråd mener det er uetisk for et høyinntektsland som Danmark å hente arbeidskraft fra utlandet. Danskene får også internasjonal kritikk for initiativet.

— Det har vært en stor økning i etterspørselen etter helsepersonell. Det har resultert i at en rekke høyinntektsland i praksis tar handleturer etter sykepleiere i andre land, fordi de ikke kan utdanne nok av sine egne sykepleiere, sier Howard Catton, administrerende direktør i International Council of Nurses.

Howard viser til tall fra 2019 som viser at danskene hadde 10,9 sykepleiere per tusen innbyggere. Samme tall var 4,8 i Filippinene og 1,7 i India.

Til tross for at Hoel ikke direkte avviser tanken om at også Norge kan vurdere å hente helsepersonell utenfor landets grenser, holder han fast ved at Norge i hovedsak skal klare oss selv.

Nyhet