Skip to main content
 

Bygget der alt går rett for seg – om ikke EU-reglene setter stopp for det

19. september 2024

Når det nye regjeringskvartalet i Oslo reises skjer det ved hjelp av arbeidere med ordnede lønns- og arbeidsforhold. Det sørger blant annet det omdiskuterte innleieforbudet for.

Det har nå gått 13 år siden terrorangrepet i 2011. I januar 2021 startet arbeidene med å rehabilitere Høyblokka og reise nye bygg i regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum. Stasbygg er byggherre. Planen er å være ferdig i 2030.

I fjor strammet regjeringen inn reglene for innleid arbeidskraft. Det innebar blant annet et forbud mot innleie av arbeidstakere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid. 16 bemanningsforetak mener forbudet er i strid med EØS-avtalen. Efta-domstolen har varslet at den vil komme med sin dom en gang i høst.

På det nye regjeringskvartalet er det en tid «før» og det er en tid «etter» innleieforbudet som tredde i kraft i fjor sommer. Fra en dag til en annen ble hovedregelen i Oslo at det er forbundet å bruke innleid arbeidskraft.

– Det var et rimelig bra antall bemanningsforetak inne på prosjektet fra januar til juni i fjor. Når forbudet tredde i kraft, var det fullstendig stopp, forteller Øyvind Helle, som har vært LO-koordinator på Regjeringskvartalet siden oppstarten i 2020.

Innleid arbeidskraft fikk faste stillinger. Det gjaldt alle bransjer, fra betongarbeidere til elektro-arbeidere.

– En god del personer som var ansatte i bemanningsforetak ble fast ansatte i virksomheten de var innleid i for å gjøre en jobb. Det fikk veldig fint, forteller Helle.

De ser også at entreprenører ved mangel på arbeidskraft låner av hverandre, slik situasjonen også var før bemanningsforetakene gjorde sin inntreden på 2000-tallet. Han tror at det gikk så greit blant annet fordi Statsbygg også er opptatt av å følge lover og regler.

Nyhet