Skip to main content
 

Bedrifter må ut med millioner hvis de jukser med arbeidsmiljøloven

25. mai 2024

Et samlet flertall på Stortinget er enige om å heve taket for gebyrer når useriøse arbeidsgivere bryter arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet får nå mulighet til å skrive ut overtredelsesgebyr opp til seks millioner kroner eller 4 prosent av bedriftens omsetning opp til et visst nivå.

I november 2022, vedtok Stortinget å be regjeringen heve den øvre grensen for hvor mye Arbeidstilsynet kan ilegge bedrifter som bryter arbeidsmiljøloven. Dagens grense er på 1,8 millioner kroner, til tross for at det største gebyret Arbeidstilsynet har ilagt er på 1,4 millioner kroner.

Stortingspolitikerne mener det er viktig at man må unngå at overtredelsene ender med å bli lønnsomme for de useriøse virksomhetene.

Fremskrittspartiet mener at et gebyr over 3,5 millioner kroner truer rettssikkerheten.

Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet viser til at det ikke hjelper med et høyt gebyrtak om sjansen for å bli tatt er forsvinnende liten.

– Det er derfor vi har prioritert å styrke Arbeidstilsynet i våre statsbudsjett, etter de åtte lange årene med ostehøvelkutt fra Solberg-regjeringen, skriver han til FriFagbevegelse.

Rødt kommer med fire egne forslag, tre av dem med støtte fra SV. De mener at Arbeidstilsynet må kunne gi pålegg om at det utbetales korrekt lønn når det skjer alvorlige brudd på allmenngjøringsloven.

Nyhet