Skip to main content
 

A-krimgebyr fra Arbeidstilsynet foreslås økt fra 1,8 mill til 6 mill

05. april 2024

– Lovbrudd skal aldri lønne seg! Vi skal ha et seriøst og ryddig arbeidsliv. Useriøse virksomheter skal ikke kunne tjene på å bryte loven, fordi maksbeløpet for overtredelsesgebyr er for lavt. Da må vi slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Utdrag fra pressemeldingen:

Regjeringen foreslår en kraftig økning i maksbeløp for overtredelsesgebyr som Arbeidstilsynet kan gi. Målet er å forsterke innsatsen mot useriøsitet og arbeidsmiljøkriminalitet i næringslivet.

I dag kan Arbeidstilsynet gi gebyrer på opp til 1,8 millioner kroner. Regjeringen ønsker å øke dette betydelig til 50 G, som vil si nesten 6 millioner kroner med dagens sats. Alternativt skal Arbeidstilsynet kunne gi gebyr på inntil 4 prosent av virksomhetens omsetning.

Norsk arbeidsliv er generelt trygt, produktivt og godt organisert, men det utfordres likevel av useriøse aktører og svart arbeid. Derfor vil regjeringen gi Arbeidstilsynet mulighet til å straffe kriminelle med høyere gebyr.

– Arbeidstilsynet skal være mer synlig, føre mer tilsyn, og i større grad bøtelegge og politianmelde grov arbeidslivskriminalitet, sier Brenna.

Forslaget innebærer å endre arbeidsmiljøloven, les proposisjonen til Stortinget: Prop. 76 L (2023–2024). Endringer i arbeidsmiljøloven mv. (rammer for overtredelsesgebyr)Prop. 76 L (2023–2024). Endringer i arbeidsmiljøloven mv. (rammer for overtredelsesgebyr)

Nyhet