Skip to main content
 

Arbeidsinnvandrer under pandemien: Norge er avhengig av folk som Alexey. Så stengte grensene

09. november 2021

Russiske Alexey fikk oppleve hvordan det er å være arbeidsinnvandrer under en pandemi. – Det var veldig dramatisk, forteller hjelpeorganisasjonen Caritas.

– Koronaen fikk store følger for mange arbeidsinnvandrere. De har ofte løsere tilknytning til arbeidsmarkedet, gjerne som midlertidig ansatte eller innleid arbeidskraft, forteller Anne Mette Ødegård, seniorforsker ved Fafo.

– Vi begynte å leve dag for dag. Kan vi reise nå? Neste uke? Neste måned? Vi visste aldri hvor vi kom til bo fremover. Det var utrolig utmattende, forteller russiske Alexey.

Selv om en del arbeidsinnvandrere er bosatt i Norge, er det titusenvis som er avhengige av å pendle til hjemlandet. Der bor gjerne resten av familien og ikke alle har annen inntekt.

Men på et tidspunkt under pandemien fikk bare folkeregistrerte reise inn i Norge. Ikke alle som pendler er det. Telefonene rant inn til Caritas fra fortvilte arbeidere.

For dem som ikke kom seg tilbake på jobb i Norge fantes det heller ikke et system for utbetaling av kompensasjon. Det tok måneder å få på plass.

Les hele saken: Arbeidsinnvandrer under pandemien: Norge er avhengig av folk som Alexey. Så stengte grensene
Produsert av Schibsted Partnerstudio for Integrering- og mangfoldsdirektoratet og Helsedirektoratet

 
Nyhet