Norsk Landbruk, 31.08.20

Ytring: Lav lønn, høy motivasjon. Ingen bygger seg et hus i Norge ved å plukke jordbær

Ytring: Lav lønn, høy motivasjon. Ingen bygger seg et hus i Norge ved å plukke jordbær

 – Hvorfor jobber det ikke flere nordmenn i jordbæråkeren, hvorfor må vi importere plukkere fra en halv verden unna og hvorfor tjener ikke jordbærplukkere bedre? Tre spørsmål som har versert i media i sommer, og som ikke hovedstadsmediene helt har klart å svare på, skriver Øystein Heggdal, journalist i Norsk Landbruk.

Utdrag fra ytringen: 

– Minstelønna for ufaglært sesongarbeid i jordbæråkeren, er 123 kroner timen. Dette er lavere timebetaling enn praktisk talt all annen jobb i Norge.

 – Hvorfor lar vietnamesiske, filippinske, thailandske og polske jordbærplukkere seg motivere av 123 kroner, og ikke nordmenn, dansker eller svensker for den del? Fordi 123 kroner ikke er 123 kroner overalt.  Hvis du på halvannen måned i en norsk jordbæråker klarer å tjene fra to ganger ei vietnamesisk årslønn, til ei halv polsk årslønn, hva tror du det gjør med motivasjonen?

 – Men hvorfor kan ikke jordbærplukkere lønnes bedre, slik at også nordmenn lar seg motivere til å plukke jordbær? Plukkekostnadene utgjør allerede i dag halvparten av kostnadene ved å produsere jordbær på friland. Med 3 x dagens lønninger hadde det ikke vært den toll­muren i verden, som hadde stoppa import fra hvilket som helst europeisk land.

Les hele ytringen: Lav lønn, høy motivasjon. Ingen bygger seg et hus i Norge ved å plukke jordbær (Norsk Landbruk, 31.08.20)

Relaterte temaer

Relaterte nyheter

Forrige/neste