Skip to main content
 

Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga

08. februar 2021

Utenlandske arbeidstakere som blir avvist på grensa til Norge på grunn av de strenge innreisereglene, står nå tomhendte tilbake. LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er rystet. – Vi registrerer at regjeringen nå forsøker å legge ansvaret over på partene i arbeidslivet ved å peke på permitteringsordningen, sier LOs nestleder.

De strenge innreisetiltakene fra 29. januar rammer utenlandske anleggsarbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder kommer seg dermed ikke på jobb Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.

Følsvik reagerer sterkt på uttalelsene som Vegard Einan (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, kom med til Arbeidsmanden tirsdag.

Da sa han at «det er opp til partene i arbeidslivet å vurdere endringer i permitteringsreglene, siden adgang til å permittere ikke er lovfestet, men går fram av tariffavtaler og ulovfestet rett basert på disse avtalene».

Uttalelsene fra statssekretær Vegard Einan møter motbør også i LOs juridiske avdeling.

– Jeg oppfatter at det er nokså bred forståelse mellom LO og NHO om at permittering ikke vil løse de utfordringer som regjeringens beslutning om stengte grenser medfører, Atle Sønsteli Johansen, leder for LOs juridiske avdeling.

Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, påpeker at det må være et midlertidig bortfall av arbeid for at arbeidsgiver skal kunne permittere. Det er det ikke nå når regjeringen har pålagt innreiserestriksjoner, ifølge NHO.

Les hele saken: Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga (FriFagbevegelse, 08.02.21)

Se også sakene:

Stengte grenser i koronaen: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger (FriFagbevegelse, 04.02.21)

Stengte grenser og permittering: Slik svarer LOs advokater på medlemmenes spørsmål Utenlandske arbeidstakere som nå møter stengte grenser til Norge, fortviler over å ha mistet rettighetene sine. Da er LO-advokatene Anne-Lise Rolland og Rune Lium til stor hjelp. (FriFagbevegelse, 08.02.21)

 

Relaterte temaer

 
Nyhet