Skip to main content
 

Sesongarbeider-mangel opp i Stortinget

17. mars 2020

Hvordan eventuelle korona-restriksjoner vil påvirke landbruket og norsk matsikkerhet har blitt løftet opp i et skriftlig spørsmål i Stortinget. Det er Aps Nils Kristen Sandtrøen som til landsbruksminister Olaug Bollestad (bildet) etterspør hvilke ordninger og tiltak som vil bli iverksatt for å sikre nok arbeidsfolk og avløsere.

Spørsmålet går i sin helhet slik:

Nils Kristen Sandtrøen (A): Hvilke forbedringer av ordninger og tilskudd ønsker mat- og landbruksministeren å sette inn for å sikre matproduksjonen med nok innenlands arbeidsfolk og avløsere i denne tiden med usikkerhet rundt coronasmitte?

Begrunnelse

Nok, trygg mat er helt avgjørende for vår sikkerhet. Matproduksjonen og selvforsyningen i Norge må forsterkes. På grunn av fornuftige reiserestriksjoner som er iverksatt for å begrense smitte, vil sesongarbeidere som vanligvis utgjør en stor del av arbeidskrafta innenfor flere produksjoner i jordbruket, trolig utebli i den nært forestående produksjonssesongen. For å opprettholde avgjørende matproduksjon under krisa, vil det derfor trolig bli behov for mer innenlands arbeidskraft innen jordbrukssektoren enn hva som er vanlig i et normalår. Beredskapen må ta høyde for at flere bønder innenfor husdyrproduksjoner kan bli syke eller bli sittende i karantene. Dette skjer samtidig som det det blant annet er nært forestående lamming. Det skal plantes, sås og settes grønnsaker og poteter veldig snart. Derfor må tiltakene komme raskt og sikre nok folk med norske lønns- og arbeidsvilkår.

Til spørsmålssiden: Skriftlig spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til landbruks- og matministeren (Stortinget, 17.03.20)

 
Nyhet