Skip to main content
 

Riksadvokaten: – Satte Ramunas til å rive heis uten opplæring

15. mai 2020

Riksadvokaten fastslår nå at heisskadde Ramunas Gudas ble satt til å rive heisen i Bærums-bygget uten opplæring. – Endelig er Ramunas renvasket, sier Rune Larsen i Heismontørenes Fagforening. Han har i syv år kjempet for den unge mannens rettigheter. De politiet har siktet, slipper straffesak.

I juli 2013 ble den da 21 år gamle litaueren hardt skadet under demonteringen av en heis.

På Ullevål sykehus ble Ramunas operert, og fikk lagt inn titan i ryggsøylen. Han fikk forbud mot å løfte mer enn seks kilo resten av livet. Arbeidsgiveren sørget for at han ble sendt ut av landet så raskt som mulig, og for at Ramunas skrev under på at han skulle betale hjemreisen selv. 

Budstikka fikk tak i navnet hans våren 2014 og dro til den litauiske landsbygda der Ramunas fortalte at han var erklært 70 prosent ufør etter ulykken. Det kom også frem at Ramunas hadde to kontrakter. En offisiell som viste en timelønn på 163 kroner. Og en som viste at den reelle lønnen var 19 kroner per time. Arbeidsgiver Norena Services hadde aldri forsikret Ramunas. Først i 2018, fem år etter ulykken, fikk Ramunas erstatning fra NAV på 460 000 kroner. Mot slutten av 2018 kom den største gledesnyheten: 2,4 millioner kroner i erstatning fra Yrkesskadeforsikringsforeningen.

Spørsmålet om Ramunas ble satt til å rive heisen av sine oppdragsgivere eller om han begynte med det av eget initiativ, har hele tiden vært sentralt i saken. Hans oppdragsgivere har hevdet at dette var noe han ikke hadde fått beskjed om å gjøre, men fant på selv. Nå har politiets etterforskning konkludert med det motsatte.

Riksadvokaten har gitt både Ramunas' sjef i selskapet Norena Services, Vyandas Piaulokas, og hovedentreprenøren RVS påtaleunnlatelse med en måneds ankefrist. Påtaleunnlatelse betyr at de mener at alle vilkår for straffbarhet er oppfylt og anser en person skyldig til straff, men de unnlater å fremme straffesak. Begrunnelsen for påtaleunnlatelsen er den lange saksbehandlingstiden.

Det er en stor skuffelse for Rune Larsen i Heismontørenes Fagforening at ingen blir idømt straff.

– Det ligger mellom linjene her at man kan risikere livet til utenlandske arbeidere for å øke fortjenesten. Risiko for straff finnes ikke. Dette er ikke bare svært skuffende, men også enormt provoserende, også sett i sammenheng med samfunnsproblemet arbeidslivskriminalitet, hevder Larsen.

Les hele saken: Riksadvokaten: – Satte Ramunas til å rive heis uten opplæring (Budstikka, 15.05.20)

 
Nyhet