Gemini, 22.10.20

Koronapandemien avslørte vår avhengighet av arbeidsinnvandrere

Matvareproduksjon ble kjapt erklært som en samfunnskritisk funksjon da pandemien brøt løs. – Aldri har det vært mer tydelig hvor avhengig landbruket og matvareindustrien er av arbeidsinnvandrere, sier NTNU-professor Johan Fredrik Rye.

Rye er medredaktør for den ferske boken «International labour migration to Europe’s Rural Regions», som presenteres i denne artikkelen.

johan fredrik rye– Pandemien skaket hele systemet. Migrantarbeidere slapp ikke inn. Produksjonen ble redusert og det oppsto frykt for at åkrene hverken ble sådd eller høstet. En rekke skritt ble tatt for å begrense effektene, blant annet egne innreiseregler for landbruksarbeidere. Dette demonstrerte den viktige rollen arbeidsinnvandrere har i den europeiske matindustrien, sier Johan Fredrik Rye, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

 

international labour migration to europes rural regionsSammen med Karen O’Reilly er Rye redaktør for den ferske boken «International labour migration to Europe’s Rural Regions».

I boken bidrar en rekke forskergrupper som har studert sider av den mangfoldige arbeidsmigrasjonen i Europa:

Russere og polakker i norsk fiskeindustri og polske sesongarbeidere i containerbrakker hos tyske bønder, thailandske bærplukkere i svenske skoger, ukrainske gårdsarbeidere på jobb i Polen, østeuropeiske jordbærplukkere i Norge og England, albanere i gresk landbruk og gjetere i middelhavslandene.

Rye og O’Reilly er tydelige på hva forskningen viser: Arbeidsinnvandrere og sesongarbeidere blir marginalisert, usynliggjort og utnyttet. 

Les hele saken: Pandemien avslørte vår avhengighet av arbeidsinnvandrere  (Gemini, 22.10.20)

Relaterte temaer


Relaterte publikasjoner

 • International Labour Migration to Europe’s Rural Regions
 • Relaterte nyheter


  Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie